Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: Hornonitrianski hubári sezónu neukončili

Na snímke zasnežené plamienky zimné. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Viacerí sa aj v týchto dňoch vyberajú na možno už posledné hubárske vychádzky.

Prievidza 24. novembra (TASR) – Hubári na hornej Nitre, ešte stále neukončili tohoročnú, v tomto regióne pomerne úspešnú hubársku sezónu. Viacerí sa aj v týchto dňoch vyberajú na možno už posledné hubárske vychádzky.



Najmä v posledných dňoch, pretože po dočasnom ochladení a dokonca prvom snežení sa predsa len oteplilo a vykuklo aj slnko. Hoci už väčšina jesenných húb nerastie, predsa v šuchotavom lístí alebo v machu objavili aj osamelé dubáky, teda hríby smrekové alebo sosnové. Zaujímavosťou sú v tomto jesennom období aj lakovky ametystové. „Bežne však môžu ešte rásť strmuľky inovaťové, ale najmä pôvabnice fialové. Tieto huby rastú nielen v lese, ale aj v tráve na jeho pokraji, tiež v parkoch, či trávnatých pokrajoch lesných ciest. Bývajú dosť hojné, zvyčajne rast v takzvaných čarovných kruhoch. Teda, ak nájdeme jednu plodnicu, je dobre v blízkosti sa dobre popozerať poodhŕňať lístie, alebo poľahnutú trávu. Je pravdepodobné, že nájdeme aj ďalšie,“ radí skúsený hubár a amatérsky mykológ Pavol Hložanský z Prievidze. Dodáva, že tieto huby je vždy treba tepelne upraviť. Takto upravené sú chrumkavé, chutné do polievok, alebo aj na nakladanie do octového nálevu. Cenné sú aj preto, že pri vhodnom počasí rastú niekedy aj do Vianoc. Sú totiž pomerne odolné aj voči miernym mrazíkom.

Hubár z Bratislavy Miroslav Peiszer, ktorý počas návštevy príbuzných, ako zvyčajne, nevynechal hubársku vychádzku, sa potešil predovšetkým trsom podpňoviek. Našiel ich na starých pňoch v lese, ale tiež na zvyškoch ovocných stromov v zrušenom sade na pokraji Prievidze. „Tieto huby už boli čiastočne zasypané aj snehom, ale stále pokračujú v raste a vyzerajú pomerne sviežo,“ pochválil sa. Nazbieral plný košík. Použil z nich iba klobúky a domov si odniesol niekoľko pohárov zavarených húb.