Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Južná veža v Bojniciach prechádza prvými úpravami

Bojnický zámok Foto: TASR/Pavol Remiáš

Práce, ktoré spočívajú v sanácii murivovej vlhkosti tejto národnej kultúrnej pamiatky, by mali pracovníci dodávateľskej firmy dokončiť už v týchto dňoch.

Bojnice 28. novembra (TASR) - Južná veža alebo Dolná brána v Bojniciach prechádza prvou etapou opráv s cieľom jej ďalšej obnovy. Práce, ktoré spočívajú v sanácii murivovej vlhkosti tejto národnej kultúrnej pamiatky, by mali pracovníci dodávateľskej firmy dokončiť už v týchto dňoch, s ďalšími chce mesto pokračovať nasledujúce roky.

"Ide o prvú fázu, kde chceme zamedziť vode, povrchovej, dažďovej, teda aj snehovým zrážkam, aby sa dostávali na vonkajšiu omietku veže a aby nevsakovali do muriva. Prácami, ktoré vykonáme, zachytíme 90 percent zrážkových vôd, odvedieme ich dolu do kanalizácie na Cintorínsku ulicu a vlastne tieto vody už ďalej nebudú poškodzovať murivo južnej brány," priblížila vedúca oddelenia regionálneho rozvoja a životného prostredia Mestského úradu v Bojniciach Beata Tihanyiová.

Za sanáciu Južnej veže zaplatí mesto zhruba 40.000 eur, polovicu sumy získalo ako dotáciu od vlády, zvyšnú časť zaplatí zo svojho rozpočtu. Dodávateľom prác je spoločnosť Strabag, s. r. o., so sídlom v Bratislave, s realizáciou diela začala 11. novembra.

Národnú kultúrnu pamiatku ešte v nasledujúcich rokoch čakajú aj ďalšie práce. "Tým, že zabránime pritekaniu vody od západu, ešte neznamená, že máme vyriešenú zemnú vlhkosť, ktorá sa šíri do južnej brány od základov. To bude druhá etapa sanácie, kde zabránime zemnej vlhkosti, aby sa dvíhala a ďalej postupovala po murive. Tretia etapa, ktorá nastane, bude reštaurovanie vonkajšieho vzhľadu," avizovala Tihanyiová. Ďalšie etapy nebude podľa nej mesto realizovať hneď po dokončení tej prvej. "Radi by sme videli výsledky krokov, ktoré sme urobili. Teraz je vlhkosť veľmi vysoko, keď by bol budúci rok veľmi teplý, uvideli by sme, ako sa vlhkosť sťahuje. Predpokladám, že na budúci rok by sme vykonali druhú etapu sanácie a potom už budeme vyslovene sušiť objekt tak, aby po reštaurovaní vydržal desaťročia," dodala.

Sanácia vlhkosti nie je prvou investíciou samosprávy do pamiatky. Radnica obstarala v minulosti projektovú dokumentáciu, ako i reštaurátorský výskum, vymenila schody a strešnú krytinu.

Južná veža je jednou z dvoch brán mestského opevnenia, ktoré bolo postavené zhruba v polovici 17. storočia. Iniciátorom tejto stavby bol niekdajší vlastník bojnického panstva Pavol Pálffy. Druhá z brán, Horná alebo Prievidzská, sa nachádzala v severozápadnej časti opevnenia a zanikla v dôsledku výstavby.