Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Máriu K. na prokuratúre v Trenčíne nevypočuli

Foto: TASR

Mária K. je podozrivá z vraždy britského podnikateľa v Španielsku.

Trenčín 7. mája (TASR) – Výsluch Slovensky Márie K., podozrivej z vraždy britského podnikateľa v Španielsku, sa dnes na Krajskej prokuratúre (KP) v Trenčíne na žiadosť obhajoby nekonal. TASR informoval hovorca KP Marián Sipavý s tým, že prokuratúra stanoví nový termín výsluchu.

Obhajca Márie K. Matúš Gemeš požiadal krajskú prokurátorku o odloženie výsluchu, aby nedošlo ku kráteniu práv obhajoby. Dôvodom bola podľa neho nemožnosť oboznámiť sa s návrhom prokurátorky na vzatie jeho mandantky do vydávacej väzby, rovnako ako s európskym zatýkacím rozkazom.

"Napriek našim žiadostiam na Krajskú prokuratúru a Krajský súd v Trenčíne nám do dnešného dňa, teda bezprostredne pred začatím výsluchu, nebol doručený ani návrh pani prokurátorky na vzatie našej mandantky do vydávacej väzby a nebol nám doručený ani európsky zatýkací rozkaz," zdôraznil Gemeš s tým, že predseda senátu mu umožnil poradu s klientkou prakticky 20 minút pred začatím výsluchu na súde.

Fotogaléria: Slovenka Mária K. na súde


Ako dodal, aj kontakt s klientkou mu umožnili len za prítomnosti ďalších štyroch ľudí, ktorí s obhajobou nemajú nič spoločné. "Klient má právo radiť sa s obhajcom bez prítomnosti cudzej osoby. Ja nemienim pred osobami, ktoré nie sú obhajcami, rozprávať sa so svojou mandantkou o právnych otázkach. Preto som požiadal, aby nedošlo ku kráteniu práv obhajoby. Spolu s mojou mandantkou potrebujeme dostatok času na preštudovanie materiálov, oboznámenie sa s ich obsahom," doplnil Gemeš. Pripomenul, že na to nepotrebujú veľa času a predpokladá, že stanovisko dajú na budúci týždeň.

Krajský súd (KS) v Trenčíne dnes na návrh Krajskej prokuratúry Trenčín rozhodol o uvalení vydávacej väzby na Slovenku Máriu K. podozrivú z vraždy britského podnikateľa v španielskom letovisku.

„Sudca vyhovel návrhu prokurátora na vzatie vyžiadanej osoby do vydávacej väzby z dôvodu, aby nedošlo k zmareniu účelu konania o európskom zatýkacom rozkaze. Proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť zatiaľ podaná nebola, obhajca si ponechal zákonnú lehotu troch dní na rozmyslenie,“ informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

Obhajca potvrdil vzatie Márie K. do väzby

Foto: TASR
Obhajca Márie K. Matúš Gemeš rovnako potvrdil vzatie jeho mandantky do vydávacej väzby. Udalosti vo vile v Španielsku sa podľa neho odohrali inak, ako boli prezentované. „Z pohľadu dôkazného stavu, ktorý poznám, sú splnené podmienky pre to, aby bolo možné celé to konanie posudzovať ako konanie v nutnej obrane, čo nie je trestné. Na území Slovenskej republiky nikto neskúma, čo je predmetom skutku, ani predmetom obvinenia. Tá situácia je v podstate taká, či sú splnené podmienky pre to, aby bola vydaná na územia Španielska na účely trestného konania. Rozhodnutie Krajského súdu sme očakávali“, skonštatoval Gemeš s tým, že si nechali lehotu na zváženie opravného prostriedku.

O súhlase či nesúhlase Márie K. s vydaním do Španielska sa bude rozhodovať dnes popoludní na Krajskej prokuratúre v Trenčíne. „Pokiaľ vyžiadaná osoba nesúhlasí s vydaním, tak potom o výkone európskeho zatýkacieho rozkazu (vydaní do Španielska – pozn. TASR) rozhoduje súd na základe návrhu prokurátora. O tomto návrhu sa v zmysle zákona rozhodne do 60 dní, pričom táto lehota môže byť aj predĺžená,“ doplnil Tarabus.