Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

Medveď hnedý rozširuje svoje teritórium smerom na juh

Ilustračné foto Foto: TASR

Táto situácie je nielen atypická, ale aj nebezpečná.

Prievidza 14. marca (TASR) - V horských oblastiach na hornej Nitre nie sú medvede hnedé enormne premnožené. Žije ich tam stabilne okolo 40 až 60. Sú však poznatky, že medveď si svoje teritórium už rozširuje smerom na juh, nové dospelé jedince si hľadajú miesto pre život v iných lokalitách.

"Medveď sa objavil tam, kde sa doteraz nevyskytoval, napríklad v pohorí Tribeč pri Topoľčanoch, pri Nitre, v okrese Levice. V okolí Levíc sa pohyboval po poliach a ukrýval vo viniciach. A to je už nielen atypické, ale aj nebezpečné, pretože tamojší ľudia, hubári či poľovníci, nie sú na túto šelmu zvyknutí a pripravení," tvrdí zoológ Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie Vladimír Slobodník z Prievidze. Reaguje tak na tvrdenie poľovníkov, ale aj verejnosti, že medvede sú na hornej Nitre premnožené. Podľa jeho názoru však predsa len je na čase regulácia ich počtu odstrelom. Medveď hnedý je však z pohľadu európskej legislatívy prísne chránený druh, nemožno ho loviť bez zdokumentovania škôd po ňom v predchádzajúcom roku. Môže sa tak stať, ak ide o zviera, ktoré pácha škody, rozláme úle alebo strhne ovce či napadne človeka. "Takéto prípady poľovníci alebo občania musia okamžite nahlásiť pracovníkom Štátnej ochrany prírody, ktorí do 24 hodín musia pripraviť dokumentáciu. Na to nielen postihnutí, ale tiež poľovníci i lesníci často zabúdajú," pripomína Slobodník. Dodáva, že na hornej Nitre dostali poľovníci posledný raz povolenie na odstrel medveďa v roku 2008.

Spoločne s Regionálnym kultúrnym centrom v Prievidzi pripravil v týchto dňoch sériu prednášok a besied o medveďovi hnedom na hornej Nitre. Verejnosť aj školská mládež má o ne značný záujem. V CHKO je Slobodník koordinátorom projektu, na základe ktorého zamestnanci Štátnych lesov SR, ochrancovia prírody a poľovníci, už tri roky zbierajú údaje o počte a pohybe nielen medveďov, ale aj rysov, vlkov a mačiek divých. Má teda v tomto odbore dostatok poznatkov. U medveďov zbierajú aj vzorky trusu, z ktorých na Technickej univerzite vo Zvolene analyzujú ich DNA. Podľa toho sa dá zistiť, či náhodou nejde u viacerých vzoriek o toho istého jedinca, aj aká je medzi nimi príbuznosť a ďalšie údaje.

Na besedách dostáva často otázky, ako medvede prežili tohtoročnú, nezvyčajne miernu zimu. Paradoxne mohla byť pre mláďatá nebezpečná. Spomína príhodu, keď na Silvestra počas poľovačky na diviaky, lovci nad obcou Kľačno v plytkej úžľabine objavili dve, ešte holé medvedie mláďatá. Boli sotva vo veľkosti dospelej veveričky. Len si ich odfotografovali a rýchle zutekali, pretože nablízku určite musela byť aj ich matka. Slobodník prípad vysvetľuje nedostatkom snehu na hornej Nitre. Medvede si nemali z čoho vytvoriť chránený brloh. "Našťastie očakávané silné mrazy v januári aj vo februári neprišli. Mladým medvedíkom postačovalo, že ich pred zimou ochránila medvedica svojím teplom a materinským mliekom," konštatuje skúsený zoológ.