Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

V dome pani Koléniovej vyhlásil Ľ. Štúr nezávislosť slovenského národa

Myjava je úzko spätá so snahami slovenského národa domôcť sa svojich práv a slobôd a vytvorenia vlastného štátu. V myjavskom dome pani Koléniovej sa na prvom zasadnutí v čele so Štúrom, Hurbanom a Hodžom stretla 19. septembra 1848 I. Slovenská národná rada, na ktorom Ľudovít Štúr vyhlásil nezávislosť slovenského národa od Uhorska a vyhlásil neposlušnosť maďarskej vláde. Historické udalosti pripomína od roku 1968 Slovenské národné múzeum – Múzeum slovenských národných rád. Na snímke dubový stôl v izbe domu pani Koléniovej, ktorý je súčasťou Múzea slovenských národných rád 10. apríla 2015. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Historické udalosti pripomína od roku 1968 Slovenské národné múzeum – Múzeum slovenských národných rád.

Myjava 11. apríla (TASR) – Myjava je úzko spätá so snahami slovenského národa domôcť sa svojich práv a slobôd a vytvorenia vlastného štátu. V dome pani Koléniovej sa na prvom zasadnutí v čele so Štúrom, Hurbanom a Hodžom stretla 19. septembra 1848 I. Slovenská národná rada, na ktorom Ľudovít Štúr vyhlásil nezávislosť slovenského národa od Uhorska a neposlušnosť maďarskej vláde. Historické udalosti pripomína od roku 1968 Slovenské národné múzeum – Múzeum slovenských národných rád.




Podľa riaditeľky múzea Aleny Petrákovej múzeum pozostáva z dvoch častí. Z domu pani Koléniovej, kde prvýkrát na našom území zasadala I. Slovenská národná rada. Druhou časťou komplexu je nová budova predstavujúca symbolický stan, ktorý mali rozložený dobrovoľníci počas meruôsmych rokov. Múzeum prezentuje nielen I. Slovenskú národnú radu, ale všetky slovenské národné rady až po súčasnú Národnú radu SR.


Video: V dome pani Koléniovej vyhlásil Ľ. Štúr nezávislosť slovenského národa


"Za dubovým stolom v dome pani Koléniovej koncipoval z 26. na 27. apríla 1848 Jozef Miloslav Hurban Žiadosti národa slovenského v Stolici nitrianskej. Štúrovci sa v dome pani Koléniovej radi schádzali, pretože podporovala ich myšlienku. Kopaničiarsky kraj bol štúrovskej generácii veľmi blízky i preto, že nebol poznačený maďarizáciou. Mladí ľudia z Myjavy a okolia, ktorí mohli študovať, išli najmä na evanjelické lýceum do Bratislavy, kde už v tom čase pôsobil Ľudovít Štúr. Ten rád chodil do tohto kraja a kopanice boli blízke aj samotnému Hurbanovi," priblížila riaditeľka múzea s tým, že v múzeu prezentujú aj regionálnu históriu kopaničiarskeho regiónu.

Myjava je úzko spätá so snahami slovenského národa domôcť sa svojich práv a slobôd a vytvorenia vlastného štátu. V myjavskom dome pani Koléniovej sa na prvom zasadnutí v čele so Štúrom, Hurbanom a Hodžom stretla 19. septembra 1848 I. Slovenská národná rada, na ktorom Ľudovít Štúr vyhlásil nezávislosť slovenského národa od Uhorska a vyhlásil neposlušnosť maďarskej vláde. Historické udalosti pripomína od roku 1968 Slovenské národné múzeum – Múzeum slovenských národných rád. Na snímke pamätná tabuľa domu, v ktorom zasadala Slovenská národná rada v Múzeum slovenských národných rád 10. apríla 2015.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Myjava je úzko spätá so snahami slovenského národa domôcť sa svojich práv a slobôd a vytvorenia vlastného štátu. V myjavskom dome pani Koléniovej sa na prvom zasadnutí v čele so Štúrom, Hurbanom a Hodžom stretla 19. septembra 1848 I. Slovenská národná rada, na ktorom Ľudovít Štúr vyhlásil nezávislosť slovenského národa od Uhorska a vyhlásil neposlušnosť maďarskej vláde. Historické udalosti pripomína od roku 1968 Slovenské národné múzeum – Múzeum slovenských národných rád. Na snímke socha Ľudovíta Štúra v Múzeu slovenských národných rád 10. apríla 2015.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Myjava je úzko spätá so snahami slovenského národa domôcť sa svojich práv a slobôd a vytvorenia vlastného štátu. V myjavskom dome pani Koléniovej sa na prvom zasadnutí v čele so Štúrom, Hurbanom a Hodžom stretla 19. septembra 1848 I. Slovenská národná rada, na ktorom Ľudovít Štúr vyhlásil nezávislosť slovenského národa od Uhorska a vyhlásil neposlušnosť maďarskej vláde. Historické udalosti pripomína od roku 1968 Slovenské národné múzeum – Múzeum slovenských národných rád. Na snímke portrét Ľudovíta Štúra na obale knihy v Múzeu slovenských národných rád 10. apríla 2015.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Na snímke busta Ľudovíta Štúra v Múzeu slovenských národných rád 10. apríla 2015.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Na snímke busty (zľava) Michal Miloslav Hodža, Jozef Miloslav Hurban a Ľudovít Štúr v Múzeu slovenských národných rád 10. apríla 2015.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Na snímke kostrové ostatky a broky z tela Ľudovíta Štúra v Múzeu slovenských národných rád 10. apríla 2015.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Na snímke busty (zľava) Michal Miloslav Hodža, Jozef Miloslav Hurban a Ľudovít Štúr v Múzeu slovenských národných rád 10. apríla 2015.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa