Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Na Myjave si robia špeciálne vianočné hrtánky

Hrtánky sú obradová cestovina. To znamená, že je to slávnostná cestovina, ktorá sa používala v tradičnej strave pri významných udalostiach. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Hrtánky sú obradová cestovina. To znamená, že je to slávnostná cestovina, ktorá sa používala v tradičnej strave pri významných udalostiach.

Myjava 24. decembra (TASR) - Hrtánky sú špecifickou záležitosťou v oblasti tradičnej kultúry myjavského regiónu a spájajú sa so špeciálnym remeslom, ktoré bolo na Myjavsku rozšírené. Vyrábať ich začali manželky pytlikárov, ktoré na to využívali použité súčiastky tkáčskych krosien.

Pytlikári boli špeciálnymi tkáčmi, ktorí netkali z látok rastlinného pôvodu, ale živočíšneho. Plátno tkali zo špeciálneho ovčieho rúna. "Nie je teda pravdivá mylne rozšírená informácia, že pytlikári boli tkáči, ktorí tkali vrecia. Ich výrobky boli sitá do mlynov a podľa toho, ako boli husto tkané, mlyn preosieval múku na hladkú, polohrubú alebo hrubú," vysvetlila riaditeľka Centra tradičnej kultúry v Myjave Viera Feriancová.

Tkáčske krosno malo špeciálny komponent paprstek, ktorý bol na začiatku a na konci tkáčskeho krosna. Ten sa veľmi rýchlo opotrebovával a musel sa vymieňať. "Manželky pytlikárov tieto použité paprstky vždy narezali a používali ich ako formu na formovanie hrtánkov. Názov dostali podľa toho, že sa podobajú na hrdlo hydiny," uviedla Feriancová.

Hrtánky sú obradová cestovina. To znamená, že je to slávnostná cestovina, ktorá sa používala v tradičnej strave pri významných udalostiach. Používanie hrtánkov sa viazalo k cyklom vianočných sviatkov, či už na Štedrý večer alebo Prvý sviatok vianočný. Viazali sa aj k veľkonočnému obdobiu, ale aj k takým sviatkom, ako sú svadby či krstiny.

Funkcia hrtánkov je ako závarka do obradovej polievky, najčastejšie z morky alebo moriaka. "Nie je to však polievka iba z morky, ale z viacerých druhov mäsa. Je to často kombinované z hovädzieho aj z hydinového mäsa. Napriek tomu, že hrtánky sú tradičná cestovina, nie je rozšírená a pozná ju málo ľudí," doplnila Feriancová.