Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Partizánske chce predať svoju mestskú spoločnosť, nie je rentabilná

Ilustračná snímka Foto: TASR/Adriána Antošková

SKR, s.r.o., prevádzkuje káblové rozvody a šíri terestriálny signál, ako aj internet.

Partizánske 30. augusta (TASR) - Magistrát mesta Partizánske má záujem predať svoj 100-% podiel v mestskej spoločnosti Správa káblových rozvodov (SKR), s.r.o. Svoj krok odôvodnil klesajúcim počtom abonentov, ako i konkurenciou spoločností s celoslovenským dosahom. Minimálnu kúpnu cenu cez verejnú súťaž stanovil na 570.000 eur. Predaj podielu, podmienky obchodnej súťaže, ako i komisiu, ktorá ponuky vyhodnotí, schválili jednomyseľne poslanci mesta na svojom dnešnom rokovaní.

SKR, s.r.o., prevádzkuje káblové rozvody a šíri terestriálny signál, ako aj internet. "Mesto Partizánske dlhodobo vykazuje trvale znižujúci sa podiel občanov, ktorí využívajú službu mestskej SKR. Je to aj preto, lebo sú tu ďaleko silnejší operátori s ďaleko väčšou ponukou programov a iných činností," povedal primátor mesta Jozef Božik.

Odpredaj podielu mesto dlhodobo zvažovalo a sám primátor je podľa svojich slov "na vážkach", či je to potrebné. "Je pravdou, že doteraz nemalo mesto zo spoločnosti káblových rozvodov príjem ani jedno euro, všetky príjmy, ktoré boli, sa používali len na investície do spoločnosti a aby sa garantovala aspoň tá kvalita služieb, ktorá je teraz. Ponuka programov je výrazne nižšia než ponuka iných operátorov, ktorí sú trvalo na poli," ozrejmil.

Ako povedal na rokovaní mestský poslanec Anton Jašík, verejný záujem v súvislosti s predajom podielu v mestskej spoločnosti by mal hájiť všetkých obyvateľov mesta. "Obyvatelia, ktorí nevyužívajú služby SKR, sú takisto občanmi tohto mesta platiacimi dane a sú takisto prostredníctvom mesta spoluvlastníkmi SKR," podčiarkol. Podľa jeho slov treba hľadieť aj na vývoj na trhu, akú bude mať spoločnosť hodnotu o päť rokov. "Trend je však zrejmý, vstupom a povolením nových hráčov na trh by jej hodnota nemala rásť," poznamenal.

Mesto si okrem štandardných podmienok verejnej obchodnej súťaže na predaj podielu vo firme zadalo aj tie vlastné. "Chceme, aby ten, kto ju kúpi, garantoval zamestnanosť tých ľudí, ktorí pracujú v kancelárii SKR. Ďalej je tam to, že chceme garantovať minimálny balík bezplatných slovenských a českých programov v hodnote päť eur za mesiac po dobu niekoľkých rokov. Čo je veľmi dôležité, je tam aj podmienka, aby bol bezplatne šírený kanál Mestskej televízie Partizánske, aby bol súčasťou bezplatného balíka. Zároveň je tam aj pravidlo, že mesto môže ponúknuť televíziu iným operátorom, ktorí sú na jeho území," vymenoval Božik. Podľa Jašíka je stanovenie ceny vo výške päť eur zasahovaním do biznis plánu spoločností, k čomu sa v súťaži nezaviažu. Súťaž tak môže byť podľa neho uskutočnená len "pro forma". Božik ale kontroval, že niektorí obyvatelia nemajú 25 eur na zaplatenie služby, magistrát chce preto zagarantovať na istú dobu základný balík bezplatných programov.

Pre stanovenie minimálnej ceny obchodného podielu oslovila radnica znaleckú organizáciu, pričom tá jeho výšku stanovila na 504.880 eur. Minimálnu sumu, ktorú bude žiadať od záujemcov, určila na 570.000 eur. "Cieľom je získať finančné prostriedky, ktoré sa použijú len na rozvoj mesta," vysvetlil primátor Partizánskeho. Mesto si však podľa neho dalo tiež do podmienok súťaže, že ju môže napriek predloženým ponukám zrušiť. "Čo do budúcna vyvoláva oprávnené otázky, čo ďalej. Zatiaľ ten trend posledných osem rokov je trvalo znižujúci sa počet abonentov, ktorí vyhľadávajú tieto služby. Ak sme ich mali na začiatku 5000, dnes je to 3600," načrtol.

Partizánske už v minulosti dostalo ponuky na kúpu podielu SKR a Božik si myslí, že tento záujem pretrváva, no nevie to odhadnúť na 100 %. Súťaž podľa neho tiež ukáže, či je vôbec záujem a či je záujem taký, aby zohľadnil požiadavky mesta. "Nechceme túto spoločnosť predať za každú cenu. Máme nejaký očakávaný výhľad, keď sa nenaplní, budem iniciovať zrušenie súťaže," dodal.

SKR, s.r.o., vznikla 31. októbra 2000. Jej pôvodným zakladateľom bolo Stavebné bytové družstvo Partizánske, ktoré v roku 2001 predalo svoj obchodný podiel mestu. To je odvtedy jej jediným spoločníkom. V čase svojho vzniku bola SKR jedným z mála poskytovateľov retransmisie televízneho signálu v regióne a samotnú účasť mesta v spoločnosti si vtedy vyžiadala požiadavka občanov. Predmetom jej činnosti je okrem iného poskytovanie verejnej telekomunikačnej služby prostredníctvom retransmisie rozhlasových a televíznych programov káblovým a rádiovým distribučným systémom, poskytovanie internetu či montáž, oprava a údržba elektronických zariadení, rozvodov. Jej základné imanie predstavuje 116.178,72 eura. Vlani hospodárila s plusom 11.165 eur, kladný hospodársky výsledok v rozmedzí od 3000 do 33.000 eur vykázala aj roky predtým.