Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Považskobystrické zastupiteľstvo zvýšilo dane z nehnuteľností

Foto: TASR

Podľa prednostu mestského úradu Antona Martausa je hlavným dôvodom zvýšenia daní a poplatkov dosah legislatívnych zmien.

Považská Bystrica 27. decembra (TASR) – Dane z nehnuteľností stúpnu od Nového roka v Považskej Bystrici o 30 %, poplatky za komunálny odpad o 18 %. Zvýšenie miestnych daní a poplatkov schválili na decembrovom zasadnutí poslanci považskobystrického mestského zastupiteľstva.

Podľa prednostu mestského úradu Antona Martausa je hlavným dôvodom zvýšenia daní a poplatkov dosah legislatívnych zmien. „Treba si uvedomiť, že pre budúci rok sa samospráv dotknú viaceré negatívne dôsledky. Budú sa zvyšovať platy učiteľov, čo je chvályhodné a my to podporujeme. No čo sa týka originálnych kompetencií, ktoré sú v réžii mesta, bude to mať veľký dosah. Ide o približne jeden milión eur ročne a tieto náklady nie sú refinancované štátom. Musíme tiež počítať s obedmi zadarmo pre školské zariadenia. Zvýšili sa tiež príplatky za nadčas a víkend, enormne stúpli aj ceny energií. Pre budúci rok sa zvyšuje aj daňový bonus, čo zníži príjmy mesta približne o 200.000 eur ročne. Pristúpili sme preto k postupnej úprave daní. Snažili sme sa úpravou eliminovať v čo najvyššej miere negatívny dosah na obyvateľov mesta,“ uviedol Martaus.

Ako dodal, doteraz bola sadzba za byty a rodinné domy 0,20 eura za štvorcový meter, od budúceho roku to bude 0,26 eura za štvorcový meter. V prípade stavieb na podnikanie sa daň upravuje z 3,35 na 4,355 eura za štvorcový meter.

Považskobystrický parlament schválil aj dodatok k všeobecne záväznému nariadeniu o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Súčasný poplatok 23,72 eura za osobu a rok stúpne na 27,99 eura.

„Náklady na zber a likvidáciu komunálneho odpadu a drobného stavebného odpadu sa za mesto Považská Bystrica pohybujú okolo 2,5 milióna eur za rok. Na poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady pri súčasnej výške poplatku vybralo mesto približne 1,1 milióna eur, čo znamená, že ročne na zber a likvidáciu komunálneho odpadu a drobného stavebného odpadu musí z iných zdrojov doplácať sumu 1,4 milióna eur. To bola dlhodobo neudržateľná situácia,“ doplnil Martaus.