Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Trenčiansky kraj

Chrípka naberá na obrátkach: Počet chorých prudko rastie

Ilustračné foto Foto: TASR

Desiatky školských zariadení museli kvôli chrípke zatvoriť.

Bratislava 27. januára (TASR) - Chorých v ambulanciách lekárov naďalej pribúda. Lekári nahlásili tento týždeň 100.711 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky. Chorobnosť tak za týždeň stúpla o 26,8 percenta, informoval Úrad verejného zdravotníctva SR.

"Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Bratislavskom," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov. Chrípkové prázdniny zatvorili 149 materských, 151 základných a 18 stredných škôl. Viaceré zdravotnícke zariadenia zase zakázali návštevy pacientov.

Chrípku a jej podobné ochorenia diagnostikovali lekári u 18.289 ľudí, chorobnosť stúpla o 58,4 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Bratislavskom. Najčastejšie ochoreli šesť- až 14-roční.

V rámci aktuálnej chrípkovej sezóny zaznamenali lekári 15 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). V tomto týždni ho diagnostikovali trom ľuďom.

Chrípková sezóna potrvá do apríla. Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať, vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu. Očkovanie preplácajú všetky zdravotné poisťovne.

Pre prudký nárast chrípky odporúča RÚVZ zákaz návštev v nemocniciach



Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) nahlásili tento týždeň 13.374 akútnych respiračných ochorení. Chorobnosť stúpla v porovnaní s minulým týždňom o 35,68 %. Informovala vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trenčíne Mária Štefkovičová.

V TSK došlo tento týždeň k rapídnemu nárastu chorobnosti na chrípku a chrípke podobné ochorenia. Lekári nahlásili 3015 chrípkových ochorení, čo je o 82,47 % viac ako v minulom týždni. Pre chrípku museli tento týždeň v TSK prerušiť školské vyučovanie v 19 základných školách, 15 materských školách a jednej strednej škole.

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola tento týždeň v TSK v okrese Bánovce nad Bebravou (4839 ochorení na 100.000 obyvateľov), najnižšia v okrese Partizánske (2459 ochorení na 100.000 obyvateľov).

Ilustračné foto.
Foto: TASR/František Iván


V súvislosti s veľkým nárastom chorobnosti odporúča RÚVZ Trenčín riaditeľom zdravotníckych zariadení v okresoch Bánovce nad Bebravou a Trenčín, aby zakázali návštevy až do odvolania. Rovnako odporúča riaditeľom ostatných zdravotníckych, sociálnych a školských zariadení, aby upozornili zamestnancov a žiakov, že v prípade akútneho respiračného ochorenia nie je vhodné chodiť do práce a do školy.

Chorých v Nitrianskom kraji pribúda, chrípka zatvorila už 62 škôl



Zdravotníci zaznamenali vo štvrtom kalendárnom týždni tohto roka nárast výskytu akútnych respiračných ochorení, chrípky a chrípke podobných ochorení. V 21 materských školách, 36 základných školách, štyroch stredných školách a v Základnej umeleckej škole Nové Zámky bol prerušený výchovno-vzdelávací proces. Najviac zatvorených školských zariadení je v okrese Nové Zámky, kde je vyučovanie prerušené v piatich materských, jednej strednej a 19 základných školách. V okrese Levice bol odporučený zákaz návštev na lôžkových oddeleniach prevádzky zdravotníckeho zariadenia, informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre.

Oproti predchádzajúcemu kalendárnemu týždňu stúpla v Nitrianskom kraji aktuálne chorobnosť na akútne respiračné ochorenia o 28,6 percenta. Spolu bolo hlásených 17.666 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípka a chrípke podobné ochorenia predstavovali 4936 prípadov, čo je 27,9 percenta z počtu všetkých akútnych respiračných ochorení. Oproti predchádzajúcemu týždňu vzrástol nárast chrípky a chrípke podobných ochorení o 90,5 percenta.

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola v skupine detí do päť rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 353 osôb, čo predstavuje dve percentá z celkového počtu hlásených ochorení. Takmer polovicu komplikácií tvorili zápaly prínosových dutín, 26,6 percenta zápaly pľúc a 23,5 percenta zápaly stredného ucha. Ochorenia hlásilo 77 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 66 percent lekárov pre dospelých.

Počet chorých na chrípku opäť stúpol takmer o 30 percent



V týždni od 23. januára bolo v Trnavskom kraji evidovaných 13.989 pacientov s akútnym respiračným ochorením (ARO), z toho chrípke podobných ochorení bolo 2573 prípadov. V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom to predstavuje vzostup chorobnosti na ARO o 28,86 percenta a vzostup chorobnosti na chrípke podobné ochorenia o 26,42 percenta. Z dôvodu vysokého počtu chorých detí bolo zatvorených 54 školských zariadení.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Z celkového počtu ARO bol u 2,4 percenta ochorení hlásený komplikovaný priebeh - najčastejšie otitídou (zápalom ucha). Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola v okrese Dunajská Streda, najviac chorých bolo vo veku od šesť do 14 rokov. Školy zatvorili v okrese Dunajská Streda (päť materských - MŠ, osem základných (ZŠ) a jednu strednú školu (SŠ), v okrese Galanta (13 MŠ, sedem ZŠ a jednu SŠ), v okrese Skalica (dve MŠ a jednu ZŠ), v okrese Piešťany (štyri MŠ a jednu ZŠ), v okrese Hlohovec (tri MŠ a dve ZŠ), v okrese Trnava (štyri MŠ a po jednej ZŠ a SŠ).

Informovala Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia stúpla v Žilinskom kraji o 20,7 %



Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) vzrástla vo 4. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 20,7 percenta, čo predstavuje 2825,7 chorých na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť stúpla od 12,2 percenta v okrese Ružomberok do 52,5 percenta v okrese Liptovský Mikuláš, pokles chorobnosti zaznamenali iba v okrese Námestovo (-16,8 percenta). Vzostup chorobnosti evidovali vo všetkých vekových skupinách, najmä v skupine od šesť do 14 rokov (+ 41,4 percenta). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do päť rokov (6972 chorých na 100.000 obyvateľov). "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2,1 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Košecká.

llustračné foto.
Foto: TASR - Dano Veselský


O chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ vo 4. týždni 2315 hlásení, čo predstavuje chorobnosť 504,8 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 50,86 percenta. Najmä vo vekových skupinách od 15 do 19 rokov (+65,37 percenta) a nad 60 rokov (+206,88 percenta) v okrese Dolný Kubín stúpla chorobnosť o 304,4 percenta. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine od 15 do 19 rokov (1483,54 chorých na 100.000 obyvateľov), dodala Košecká.

Z dôvodu chorobnosti prerušili výchovno-vzdelávací proces v Žilinskom kraji v 14 materských, 16 základných školách a v jednom centre sociálnych služieb trvá zákaz návštev.


Na Zemplíne zatvorili pre chorobu 20 školských a predškolských zariadení



Na Zemplíne zatvorili v tomto týždni pre zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) 20 školských a predškolských zariadení.

Ako na svojej webovej stránke informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Humennom, vo štvrtom kalendárnom týždni zaznamenal v porovnaní s tým predchádzajúcim nárast respiračných ochorení v regióne o 315 prípadov. Celkovo bolo nahlásených 1532 ochorení, z toho chrípke podobných bolo 76. Z dôvodu zvýšeného výskytu ARO bolo prerušené vyučovanie v dvoch základných a jednej materskej škole v Snine. Absencia žiakov sa v týchto zariadeniach pohybovala od 21 % do takmer 35 %.

llustračné foto.
Foto: TASR - Dano Veselský


Vo Vranovskom okrese evidujú taktiež nárast ARO. Nahlásených prípadov bolo 1497, z toho chrípke podobných ochorení bolo 336. Z dôvodu tohto zvýšeného výskytu boli zatvorené štyri základné školy v Bystrom, Čaklove, Zámutove a Sedliskách. Vyučovanie prerušili tiež v piatich materských školách v Lomnici, Slovenskej Kajni a Merníku, najvyššiu absenciu žiakov, až 70 %, zaznamenali v predškolských zariadeniach v Nižnom Kručove a Cabove. Informácie pre TASR uviedla Denisa Marjová z RÚVZ Vranov nad Topľou.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Michalovciach zaznamenal v Michalovskom okrese nárast ARO oproti predchádzajúcemu týždňu o 18,74 %. Najviac chorých bolo vo vekovej skupine od nula do päť rokov. Najčastejšie komplikácie predstavovali zápaly pľúc. Chrípka v okrese tiež stúpla, a to o 6,17 %. "Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola v skupine školopovinných detí, to znamená šesť až 14-ročných," informovala TASR v tejto súvislosti regionálna hygienička Janka Stašková. Výchovno-vzdelávací proces bol prerušený v šiestich zariadeniach, konkrétne v dvoch materských, dvoch základných a dvoch stredných školách.

Aj v okrese Sobrance evidujú v aktuálnom týždni nárast akútnych respiračných ochorení, a to o 19,6 %. Najviac chorých zaznamenali rovnako ako v susednom Michalovskom okrese vo veku od nula do päť rokov. Najčastejšie komplikácie predstavovali zápaly pľúc a dutín. Podľa slov Staškovej chrípka, naopak, v tomto okrese klesla o 6,04 percenta. Najviac chorých bolo vo vekovej kategórii šesť až 14-ročných. V dvoch zariadeniach, konkrétne v materskej a základnej škole v obci Úbrež prerušili vyučovanie.