Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

PRIEVIDZA: Vyvrcholením osláv Dňa baníkov bola banícka omša v kostole

Vyvrcholením tohtoročných osláv Dňa baníkov v Prievidzi bola dnešná slávnostná svätá banícka omša, ktorá sa uskutočnila v Kostole Najsvätejšej trojice 11. septembra 2016. Na snímke banícky spevokol Kahanec. Foto: TASR/Pavol Remias

Tento prievidzský kostol piaristov s bohatou sakrálnou výzdobou patrí medzi najväčšie barokové skvosty nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe.

Prievidza 11. septembra (TASR) – Vyvrcholením tohoročných osláv Dňa baníkov v Prievidzi bola dnešná slávnostná svätá banícka omša, ktorá sa uskutočnila v Kostole Najsvätejšej trojice. Tento prievidzský kostol piaristov s bohatou sakrálnou výzdobou patrí medzi najväčšie barokové skvosty nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Dejiskom baníckej omše bol už po druhý raz. Prvýkrát to bolo počas minuloročných osláv baníckeho sviatku. Banícka omša sa stretla s mimoriadnym ohlasom verejnosti, a preto ju organizátori osláv, mesto Prievidza a Hornonitriansky banícky spolok, v tomto roku pripravili opäť.

Zúčastnilo sa na nej niekoľko desiatok bývalých aj súčasných baníkov oblečených do slávnostných uniforiem a kostol zaplnilo aj mnoho ich rodinných príslušníkov a ďalších veriacich. Zúčastnila sa na nej aj primátorka Prievidze, poslankyňa Národnej rady SR Katarína Macháčková. Omša bola venovaná spomienke na zosnulých baníkov, ktorí stratili svoj život v podzemí, pri plnení pracovných povinností.

Prievidzský dekan Vladimír Slovák, ktorý svätú omšu celebroval, spomenul okrem iného aj tragickú udalosť z augusta roku 2009, keď v podzemí Bane Handlová zahynulo deväť baníkov a 11 banských záchranárov. Podľa neho chceli pomáhať iným a sami si už pomôcť nemohli. Pripodobnil ich k smrti Ježiša Krista, ktorý zomrel na kríži. „Tiež prišiel zachrániť ľudstvo, ale sám sebe už nedokázal pomôcť,“ povedal vo svojej kázni. Na záver omše požehnal mestu, baníkom i baniam.

Liturgiu svätej omše oživil banícky spevokol Kahanec, ktorý zaspieval niekoľko baníckych piesní, vrátane baníckej hymny. Účinkoval tiež Školský orchester Základnej umeleckej školy Ladislava Stančeka v Prievidzi spolu s Miešaným zborom Rozkvet pod dirigentskou taktovkou Jána Glosa. V ich podaní odzneli viaceré časti diela hudobného skladateľa Jozefa Buchnera s priliehavým názvom Banícka omša.