Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidza ocenená ako najlepšie mesto pre rodinu a biznis

Foto: prievidza.sk

Ocenenie udeľovala Platforma žien Slovenska.

Prievidza 12. marca (TASR) - Prievidza získala prvé miesto v súťaži Mesto pre rodinu a biznis. Toto ocenenie jej udelila Platforma žien Slovenska (PŽS) v Bratislave 10. marca na svojej konferencii k aktuálnym témam dotýkajúcim sa postavenia žien. Informovala o tom Diana Dušeková z Mestského úradu v Prievidzi.

"Tretí ročník konferencie pod názvom Rodina, uplatnenie, kariéra - musíme si vyberať?, ktorý pripravila organizácia v spolupráci s americkým veľvyslanectvom v Bratislave, Zastúpením Európskej komisie na Slovensku a Slovak Business Agency, sa niesol v znamení dvoch kľúčových tém - Podpora podnikania žien a Rodina vs. kariéra. Ocenenie Najlepšie mesto pre rodinu a biznis na Slovensku za rok 2014 bolo novinkou," uviedla Dušeková.

Spresnila, že Prievidza podporuje ženy viacerými aktivitami. "V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je 11 škôlok a minulý rok sme do nich umiestnili 95 detí vo veku dvoch rokov, vďaka čomu sa mohli ich matky vrátiť skôr do zamestnania. Tiež sme vyhradili priestory pre Materské centrum Slniečko, ktorému hradíme 55 percent nákladov. Na Námestí slobody sme v priestore verejných toaliet zrealizovali prebaľovací pult, vybudovali nové nájomné byty v blízkosti základnej a materskej školy na sídlisku Necpaly, cez komisie pri mestskom zastupiteľstve podporujeme dotáciami rôzne neziskové organizácie, okrem iných Harmóniu, ktorá pomáha aj týraným ženám," vymenovala.

Okrem konferencie PŽS realizovala prieskum týkajúci sa podpory podnikania žien a zosúladenia rodinného a pracovného života. "Vyplýva z neho, že 40 percent respondentov nie je spokojných s ponukou zariadení pre deti na území svojho mesta. Ďalším dôležitým záverom je, že mestá podporujú podnikanie žien len minimálne a tie, ktoré tak robia, patria medzi svetlé výnimky, nakoľko len šesť percent opýtaných odpovedalo pozitívne na túto otázku. Rovnako nedostatočnú podporu svojho podnikania vidia ženy zo strany štátu. Prieskum realizovala PŽS ako súčasť ročného projektu Mesto pre rodinu a biznis vo všetkých regiónoch Slovenska," priblížila Dušeková.

Platforma žien Slovenska je nezávislá a apolitická organizácia, je priamou podporou pre sebarealizáciu žien z ekonomického, osobnostného a sociálneho hľadiska za účelom zlepšenia ich postavenia na Slovensku, trhu zamestnanosti a uplatnenia v praxi.