Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Názov novej fontány v Prievidzi vyberú obyvatelia mesta

Okresné mesto Prievidza, administratívne, kultúrne a spoločenské centrum hornej Nitry. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Fontána na Námestí slobody v Prievidzi dostane svoj oficiálny názov. Príležitosť navrhnúť meno vodnému prvku dáva radnica verejnosti, informoval hovorca mesta Michal Ďureje.

Prievidza 9. septembra (TASR) - Fontána na Námestí slobody v Prievidzi dostane svoj oficiálny názov. Príležitosť navrhnúť meno vodnému prvku dáva radnica verejnosti, informoval hovorca mesta Michal Ďureje. "Novovybudovaná fontána, ktorá je v plnej prevádzke od 1. júla, sa stala počas letných dní vyhľadávaným miestom relaxu na Námestí slobody v centre Prievidze," skonštatoval.  

Samospráva mesta teraz plánuje pomenovať fontánu aj oficiálnym názvom, pričom do procesu pomenovania chce zapojiť i verejnosť. "Uvedomili sme si, že aj fontány mávajú v mestách bežne svoje názvy. Tá naša nová názov zatiaľ nemá. Preto sme sa rozhodli zapojiť verejnosť a fontánu v centre mesta pomenovať nejakým výstižným názvom," povedala primátorka Katarína Macháčková.  Výber mena fontány bude mať dve fázy. V tej prvej, ktorá potrvá do 20. septembra, môže verejnosť doručiť samospráve svoje návrhy na potenciálne pomenovanie. "Návrhy je možné doručiť e-mailom na info@prievidza.sk alebo osobne na miesto prvého kontaktu v budove mestského úradu," konkretizoval hovorca.

Doplnil, že z návrhov Komisia školstva a kultúry pri Mestskom zastupiteľstve v Prievidzi v druhej fáze vyberie tri najvhodnejšie, z ktorých výsledné pomenovanie vyberie hlasovaním široká verejnosť. "Verejné hlasovanie bude prebiehať počas októbra 2016. Hlasovať bude možné elektronicky alebo prostredníctvom anketových lístkov uverejnených v miestnej tlači," dodal.

Návrh novej fontány na centrálnom námestí vzišiel z architektonickej súťaže, ktorú mesto vypísalo ešte v roku 2013. Okrem vhodného vodného prvku zahŕňal i riešenie časti pešej zóny za Pamätníkom padlým. Nad súťažou prebrala záštitu Slovenská komora architektov, pričom víťazný návrh pochádza z pera spoločnosti txt architekti. Samotná rekonštrukcia časti námestia prebiehala od novembra 2015 do konca júna tohto roka. Investíciu za 413.417,50 eura s daňou z pridanej hodnoty mesto hradí výlučne zo svojich zdrojov.