Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Nový systém osvetlenia priniesol Prievidzi úsporu vyše 100.000 eur

V prevádzke je od augusta 2013.

Prievidza 29. apríla (TASR) - Energetická optimalizácia verejného osvetlenia v Prievidzi priniesla za prvých päť mesiacov jej fungovania v minulom roku úsporu približne 105.000 eur. Na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informoval Miroslav Procháska, konateľ spoločnosti Technické služby mesta Prievidza (TSMPD), ktorá je správcom verejného osvetlenia.

Systém energetickej optimalizácie verejného osvetlenia v Prievidzi v hodnote takmer jedného milióna eur vlani dodala a zafinancovala špecializovaná firma energetických služieb. Mestská spoločnosť ho spláca z úspor, ktoré priniesol.

"Projekt vychádzal z toho, že ročná úspora by mohla dosahovať hodnotu 160.000 eur (z nákladov 320.000 eur, pozn. TASR). V prevádzke je od augusta 2013, za necelých päť mesiacov tá úspora dosiahla 105.000 eur, čiže ideme lepšie, ako sme očakávali. Je dôvodný predpoklad, že projekt bude splatený výrazne rýchlejšie. Ten pôvodný predpoklad bol šesť rokov, myslím si, že sa to reálne o dva roky skráti," podotkol Procháska.

Súčasťou projektu bola výmena 1800 kusov z inštalovaných svietidiel a elektrických rozvádzačov a inštalovaných bolo 33 amplitúdových regulátorov napätia. Pri jeho zavedení Procháska uviedol, že išlo o najrozsiahlejšiu investíciu do modernizácie verejného osvetlenia za ostatných 20 rokov.