Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidza plánuje budúci rok hospodáriť s viac ako 33,5 milióna eur

Erb mesta Prievidza Foto: Heraldický register

Rozpočet na rok 2017 s výhľadom na roky 2018 a 2019 budú schvaľovať prievidzskí mestskí poslanci na svojom rokovaní 5. decembra.

Prievidza 28. novembra (TASR) - Prievidza plánuje budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 33,5 milióna eur. Vyplýva to z návrhu, ktorý zverejnila samospráva na oficiálnej stránke mesta.

Celkové príjmy, ako i celkové výdavky naplánoval v roku 2017 magistrát na sumu vo výške 33.515.629 eur. Z toho bežné príjmy predstavujú sumu 25.989.300 eur, kapitálové príjmy 1.962.870 eur a príjmové finančné operácie 5.563.459 eur. Bežné výdavky mesta by mali v budúcom roku dosiahnuť 25.915.369 eur, kapitálové výdavky 6.621.046 eur a výdavkové finančné operácie sumu 979.214 eur. Kapitálový rozpočet je schodkový, pričom tento kryje prebytok z bežného rozpočtu a finančných operácií.

"Rozpočet mesta na rok 2017 bol spracovaný ako východiskový v mesiaci október - november. Pri zostavovaní príjmovej a výdavkovej časti rozpočtu na rok 2017 sa vychádzalo z vývoja hospodárenia mesta v roku 2016 a z predchádzajúcich sledovaných rokov," skonštatovali pracovníci ekonomického oddelenia Mestského úradu v Prievidzi v návrhu.

Asi 13,7 milióna eur v rámci bežných príjmov mesta v budúcom roku by mali tvoriť podielové dane, ďalšími príjmami samosprávy v menšej miere budú dane a poplatky, ako i nedaňové príjmy, transfery a granty zo štátneho rozpočtu či vlastné príjmy rozpočtových organizácií. Kapitálové príjmy mesta v budúcom roku by mali tvoriť tie z predaja pozemkov, grant od Slovenského futbalového zväzu a transfery zo štátneho rozpočtu. Príjmové finančné operácie zahŕňajú nedočerpanú návratnú finančnú pomoc od Prievidza Invest, prevody fondov mesta a úver od Štátneho fondu rozvoja bývania. Radnica počíta aj s prijatím ďalších úverových zdrojov vo výške 3,2 milióna eur, ktoré chce použiť na financovanie investičných akcií naplánovaných v budúcoročnom rozpočte.

Výdavková časť dokumentu počíta so zavedením projektu participatívneho rozpočtu, asi 125.000 eur pôjde na rekonštrukciu vnútorných priestorov banky, na rekonštrukciu a výstavbu dopravnej infraštruktúry v meste vyčlenil magistrát zase v kapitálových výdavkoch sumu vo výške takmer milión eur, asi 1,1 milióna eur na podobné akcie je pripravených aj v bežnom rozpočte. Do školstva, teda rekonštrukcií škôl, plánuje samospráva budúci rok investovať približne 1,44 milióna eur, do športu, rekonštrukcie futbalového štadióna a osvetlenia v hale asi 1,5 milióna eur. Samospráva plánuje budúci rok investovať financie aj do kultúrnych domov v prímestských častiach, budovania ihrísk či revitalizácie parku pred úradom práce.

Financie z rezervného fondu, ako naplánovala samospráva, použije mesto na vybudovanie podzemných kontajnerov na odpad, splátky úverov a istiny z odkúpenia budovy banky. Zdroje z fondu rozvoja bývania zase na splácanie úveru na sociálne bývanie, čiastočnú rekonštrukciu bytového domu na Ciglianskej ceste či kúpu technickej vybavenosti nájomného domu na Gazdovskej ulici v Necpaloch.

Rozpočet na rok 2017 s výhľadom na roky 2018 a 2019 budú schvaľovať prievidzskí mestskí poslanci na svojom rokovaní 5. decembra.