Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidzkí dobrovoľníci rekonštruujú rozhľadňu v Lesoparku

Rozhľadňa v prievidzkom lesoparku chátra už 30 rokov.

Prievidza 12. júla (TASR) - Po 30 rokoch chátrania sa v prievidzskom Lesoparku začína obnova rozhľadne. Do rekonštrukcie a úpravy okolia sa v uplynulých dňoch zapojilo približne 20 dobrovoľníkov zo združenia Spolu sme Prievidza, ktorí celkové náklady na jej obnovu odhadujú na 6000 eur. Vynovenú rozhľadňu by mohli Prievidžania i turisti navštíviť už toto leto. Informoval o tom predseda združenia a prievidzský mestský poslanec Michal Dobiaš.

Ako prvé dobrovoľníci upravili okolie rozhľadne, odstránili náletové buriny a kry, odniesli odpad. V nasledujúcej etape chcú začať s prácami na jej samotnej konštrukcii. "Tú potrebujeme zrekonštruovať, keďže niektoré jej časti sú do takej miery skorodované, že si vyžadujú výmenu. Nevyhnutné sú aj jej ochranné nátery. Ďalej plánujeme opravu stolov a lavičiek, nové značenie a osadenie informačnej tabule," priblížil zámery dobrovoľníkov Dobiaš.

Ako doplnil, financie na rekonštrukciu chce združenie získať z rôznych nadácií a grantov. "Prvých 1500 eur sa nám už podarilo získať z Nadácie Orange," podotkol.

Podľa zistení združenia rozhľadňu v lete navštívi približne 80 ľudí denne. "Domnievame sa, že po rekonštrukcii môže počet ešte významne narásť," dodal Dobiaš.

Rozhľadňa v Lesoparku poskytuje pohľad na Banskú, vidieť z nej Veľkú a Malú Lehôtku, Hradec. Výhľad dopĺňa aj scenéria na zeleň Prievidze.