Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Prievidzské sídlisko Zapotôčky sa rozrastie o stovky parkovacích miest

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Náklady na realizáciu investície odhadlo mesto približne na 2,4 milióna eur.

Prievidza 10. októbra (TASR) - Prievidzské sídlisko Zapotôčky sa rozrastie o viac ako štyri stovky parkovacích miest. Výstavbou státí pre osobné automobily v štvrti Nové Mesto chce miestna samospráva riešiť problematickú situáciu s parkovaním v tejto časti mesta. Projekt chce riešiť v štyroch etapách, pričom jeho súčasťou budú aj sadové úpravy.

Samospráva má záujem na Ulici M. Rázusa vybudovať miestnu obslužnú komunikáciu a odstavné plochy so 468 parkovacími státiami, z toho 18 bude určených pre imobilných občanov, spresnila v zámere, ktorý predložila orgánom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Súčasťou investície bude i odvodnenie komunikácie dažďovou kanalizáciou, verejné osvetlenie, sadové úpravy s výsadbou listnatých a ihličnatých stromov i kríkov, ktoré budú slúžiť ako vetrolamy.

Magistrát ešte vlani zabezpečil prvú etapu projektu, ktorá spočívala vo vybudovaní 97 kolmých parkovacích státí s obslužnou komunikáciou. Do výstavby investoval 485.000 eur.

"Stav statickej dopravy v Novom Meste je nevyhovujúci, v popoludňajších a večerných hodinách totiž dochádza k preplneniu parkovacích kapacít, čo vedie k neriadenému parkovaniu. To má za následok často znemožnenie príjazdu technike hasičského a záchranného zboru k nástupným plochám, prípadne iných záchranných zložiek na miesto zásahu," zdôvodnila radnica v zámere.

Záujmové územie je pre realizáciu parkovacích státí priamo určené vypracovaným Generelom dopravy sídliska Nové Mesto a je v súlade s platným územným plánom mesta. "Výstavba sa uskutoční podľa zdrojov finančných prostriedkov v postupných ucelených etapách, čo umožňuje taktiež reagovať na potrebu a záujem o parkovacie plochy okolitého obyvateľstva," dodala.

Náklady na realizáciu investície odhadlo mesto približne na 2,4 milióna eur.