Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Mlyn a píla v Ráztočne by sa mohli stať kultúrnymi pamiatkami

Dobrotkov mlyn v Ráztočne je jedinou zachovanou pamiatkou svojho druhu na Hornonitrí. Mlyn bol postavený niekedy koncom 17. storočia spolu s pílou a spomína sa v dobových zápisoch a archívnych materiáloch Pálffyovského panstva. Je zaujímavý tým, že ide o cenný súbor stavieb aj keď už zachovaných len v torzálnom stave. Na snímke ruiny kamenných múrov mlyna. V Ráztočne 12. júla 2016. Foto: TASR Alexandra Mošková

S cieľom zachovať vývoj technického pokroku pre budúce generácie začal rekonštrukciu strechy na historickej píle s gátrom a starostlivosť o asi 300-ročný mlyn Viliam Kotian.

Ráztočno 12. júla (TASR) - S cieľom zachovať vývoj technického pokroku pre budúce generácie začal rekonštrukciu strechy na historickej píle s gátrom a starostlivosť o asi 300-ročný mlyn Viliam Kotian. Komplex stavieb stojí na jeho súkromnom pozemku v blízkosti jeho rodinného domu v Ráztočne v okrese Prievidza. Jeho snahou, ako i bojnického historika Jozefa Lenharta je, aby bol komplex hydrotechnických stavieb sprístupnený pre verejnosť a vyhlásili ho za národnú kultúrnu pamiatku.

"Handlovská dolina je región alebo časť regiónu, ktorý je veľmi bohatý na kultúrne pamiatky aj pamiatky technického charakteru. Dobrotkov mlyn v Ráztočne je vlastne jedinou pamiatkou už zachovanou svojho druhu na Hornonitrí. Je zaujímavý tým, že ide o cenný súbor stavieb, i keď už zachovaných len v torzálnom stave. Je to mlyn, ktorý bol postavený koncom 17. storočia, spolu s pílou už sa takto spomína v dobových zápisoch a archívnych materiáloch Pálffyovského panstva," uviedol historik z Bojníc.

Komplex budov starého mlyna a píly odkúpil Štefan Dobrotka v roku 1923, keď sa vrátil z Ameriky a stal sa tak jeho tretím majiteľom. "Všetko bolo poháňané pomocou vody, kilometer odtiaľto je opust, ktorým sa odrazila Handlovka a vodu v zmysle svojho vodného práva mlynár priviezol sem na drevený mlat, z ktorého padala na mlynské kolo. To poháňalo pílu aj mlyn," priblížil majiteľ stavieb a odborník na vodné stavby Kotian, ktorý sa do rodiny Dobrotkovcov priženil.

Doplnil, že teraz asi 300-ročný mlyn bol v minulosti jedným z mála, v ktorom obyvatelia handlovskej doliny mleli múku, krúpy a všetko, čo bolo potrebné na živobytie, na píle sa zase pílili stromy. Neskôr, ako ozrejmil, postavili pri nej Bánkiho turbínu, aby mala lepší výkon.

Historický mlyn stál na dvore Kotianovcov a Dobrotkovcov v nenarušenom stave do 60. rokov 20. storočia, dnes ide podľa Lenharta skôr už o ruinu. "Zachoval sa nám ale gáter, ktorý bol pôvodne súčasťou mlyna. Je síce novšieho dáta, pochádza z roku 1926, ale ide o veľmi zaujímavé technické zariadenie, ktoré bolo špeciálne vytvorené na pílenie guľatiny. Takýto gáter, ktorý patrí medzi typické hydrotechnické pamiatky, sa už na Hornonitrí nezachoval. Je to jediný doklad píly na vodný pohon," priblížil.

"Bolo mi ľúto, aby to s pílou nedopadlo tak ako s mlynom. Preto som sa pustil do rekonštrukcie najmä strechy, aby nespadla," zdôvodnil svoju iniciatívu v podobe opravy historickej píly Kotian, ktorý má záujem mlyn aspoň navonok zrekonštruovať. Píla s ešte funkčným gátrom by podľa neho zase mohla slúžiť na ukážky pre verejnosť.

Odborník na vodné stavby by chcel podľa svojich slov pílu a mlyn aspoň navonok zrekonštruovať, zachovať pre budúce generácie, aby videli, aký bol systém mletia a pílenia v minulosti a zoznámili sa s technickým pokrokom v minulosti. "Tento objekt má natoľko výnimočné hodnoty, že ho pripravujeme na zápis a vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku. Vyčísliť jeho hodnotu sa v danej situácii nedá, nevieme vyčísliť ani objem finančných prostriedkov na jeho obnovu, ale vieme, že možnosť záchrany je reálna," skonštatoval Lenhart.