Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

Výročie reformácie pripomína výstava v evanjelickom chráme v Prievidzi

Martin Luther, ilustračná snímka. Foto: Wikipédia

Vystavené diela a ich popisy majú podľa nej nielen náučný charakter, ale ich forma je tiež evanjelizačná.

Prievidza 9. marca (TASR)- Spomienka na 500. výročie reformácie z októbra 2017 zanechala v Prievidzi stopu v podobe stálej expozície obrazov s náboženskou tematikou. Výstavu pod názvom Reformácia menila púšte na záhrady môžu záujemcovia vzhliadnuť v zborovej miestnosti Evanjelického a.v. chrámu Božieho, informoval hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

Autori vystavených diel sú ľudia z regiónu. Všetky obrazy sú tematické a zároveň sú parafrázami originálnych diel reformačných maliarov. "Stála expozícia obrazov je oslavou reformácie a zároveň vyjadrením vďaky Pánu Bohu za talent, ktorý dal do vienka autorom umeleckých diel. Medzi nimi sú nielen dospelí, ale aj talentovaná mládež. Obrazy sú venované pamiatke Martina Luthera, Božiemu chrámu, súčasným aj budúcim generáciám," opísala Anna Lechtová z Cirkevného zboru ECAV, Zemianske Kostoľany.

Vystavené diela a ich popisy majú podľa nej nielen náučný charakter, ale ich forma je tiež evanjelizačná. "Za všetky diela spomenieme aspoň obraz Svetlo, ktorého autorom je Peter Šoltó, ktorý znázorňuje Ježiša ako svetlo sveta a jeho nasledovníkov tiež pripodobňuje svetlu sveta, mestu na vrchu, sviečke na svietniku. Vyzýva tak ľudí k sústredeniu na dobré skutky a velebeniu Boha. Autorom ďalšieho obrazu je doktor Vladimír Garaj mladší, jeho téma je aktuálna vzhľadom na blížiace sa veľkonočné sviatky a to Vzkriesenie. Obraz rozpráva príbeh zmŕtvychvstania Ježiša Krista, bez ktorého je viera prázdna," doplnila.

Stála expozícia je sprístupnená verejnosti v zborovej miestnosti Evanjelického a.v. chrámu Božieho v Prievidzi, a to vždy v nedeľu pred a po službách Božích.