Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Rozprávanie v Hornonitrianskom múzeu priblíži osobnosť Jozefa Murgaša

Na archívnej snímke Jozef Murgaš. Foto: TASR/S. Písecký

Murgašovu osobnosť a jeho životné peripetie predstaví Mudroch, ktorý je jedným z autorov publikácie venovanej biografii kňazov.

Prievidza 17. júna (TASR) - Osobnosť a životné peripetie kňaza a vynálezcu Jozefa Murgaša priblíži rozprávanie Michala Mudrocha, ktoré pre svojich návštevníkov pripravilo Hornonitrianske múzeum v Prievidzi. Vypočuť si ho tam budú môcť 18. júna o 16.00 h, informovala Jana Vidová zo sekretariátu múzea.

"V tomto roku si pripomíname niekoľko významných výročí Jozefa Murgaša, uplynulo 155 rokov od jeho narodenia, 90 rokov od jeho úmrtia a 115 rokov od schválenia jeho prvého patentu," spomenula Vidová.

Murgašovu osobnosť a jeho životné peripetie predstaví Mudroch, ktorý je jedným z autorov publikácie venovanej biografii kňazov. "Jeho rozprávanie pod názvom (ne)obyčajný život farára priblíži slovenského polyhistora, ktorý svojmu národu robil dobré meno za hranicami a napriek tomu ostal doma neuznaný. Návštevníci sa možno dozvedia viac i o jeho pobyte na hornej Nitre," dodala Vidová.