Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Trenčiansky kraj

Rozvoj turizmu v Bojniciach by mali zabezpečiť výstavy či animátori

Bojnický zámok, ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Projekty za približne 26.000 eur vychádzajú z koncepcie rozvoja turizmu, ktorý odobrilo mestské zastupiteľstvo ešte vlani.

Bojnice 26. januára (TASR) - Výstavy sôch či fotografií, animátori, ktorí budú zabezpečovať zábavu pre deti i dospelých, alebo nasvietenie kostola v centre sú vybranými aktivitami, ktoré by mali v tomto roku prispieť k rozvoju cestovného ruchu v Bojniciach. Projekty za približne 26.000 eur vychádzajú z koncepcie rozvoja turizmu, ktorý odobrilo mestské zastupiteľstvo ešte vlani. Plán konkrétnych aktivít rozvoja cestovného ruchu Bojníc jednomyseľne vzali na vedomie na svojom rokovaní v stredu (25.1.) mestskí poslanci.

"V podstate začíname napĺňať našu koncepciu rozvoja cestovného ruchu na desať rokov, materiál, ktorý je schválený a teraz ho treba už konkrétne rozbiť, ako sa hovorí, na drobné, do aktivít," vysvetlil Emil Medera, autor koncepcie rozvoja turizmu Bojníc a bojnický mestský poslanec.

Materiál rieši tento rok projekty v rámci prvého a druhého piliera koncepcie, to znamená, že sa zameriava na mestský, čiže kultúrny a poznávací-historický cestovný ruch. Podľa Mederu ide o činnosti, ktoré by mali do mesta prísť, aby ožilo, turizmus mal viac zmysel aj pre domácich a hostia sa tam príjemnejšie cítili. "V rámci prvého piliera chceme do mesta priniesť aktivity, ktoré hlavne oživia centrum, čiže zónu, kde sa aj návštevníci bežne najviac pohybujú a dýcha aj určitou atmosférou. To znamená, že chceme tam každoročne priniesť výstavu sôch, prezentovať zaujímavé fotografie vždy s nejakou myšlienkou. Chceme oživiť centrum mesta animátormi na pešej zóne," priblížil.

Medera ďalej ozrejmil, že jednou z aktivít, ktorú chce samospráva zrealizovať v rámci druhého piliera koncepcie, je nasvietenie kostola. Ten je druhou najväčšou dominantou z hľadiska histórie mesta popri zámku. Osvetlenie pamiatky má totiž podľa neho evokovať v návštevníkoch pocit, že vchádzajú do historického mesta. "Okolo kostola chceme obnoviť tiež informačné tabule, možno na nich pozmeníme aj texty, aby boli zaujímavejšie," doplnil.

Každá z aktivít v rámci prvého a druhého piliera má aj svoj rozpočet, spolu sú vyčíslené na približne 26.000 eur. Rozpočet tretieho - oddychového a štvrtého - kúpeľného piliera vypracovaný nie je. "V súvislosti s tretím pilierom pripravuje mesto cyklotrasu, čo je iná kapitola rozpočtu, iné aktivity tam zatiaľ neplánujeme, činnosti vo štvrtom pilieri zase prenechávame zatiaľ na pleciach kúpeľov, ale sme ochotní užšie spolupracovať," dodal bojnický mestský poslanec.