Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Senior centrum v Handlovej bude mať novú záhradu

Ilustračné foto Foto: TASR

Po jej realizácii by tam mali klienti centra nájsť možnosti na prechádzky, či oddych na lavičkách.

Handlová 1. septembra (TASR) - Exteriér Senior centra v Handlovej prejde úpravami. Projekt aktuálne vstupuje do svojej prvej etapy, v rámci ktorej bude upravený vstup za hlavnou budovou. Po jeho realizácii by tam mali klienti centra nájsť možnosti na prechádzky, či oddych na lavičkách, informovala TASR hovorkyňa Handlovej Viktória Moravčíková Timurová.

"Celkovú koncepciu exteriéru rozpracoval architekt Patrik Juríček tak, aby priestorové a stavebno-technické riešenie spevnených plôch nadväzovalo na súčasné areálové usporiadanie, ktoré tvoria najmä betónové chodníky," uviedla Moravčíková Timurová. Architekt podľa jej slov rozčlenil priestor na štyri plochy: ústredné nádvorie s jestvujúcimi lavičkami a parkoviskom, záhrada za hlavnou budovou s bylinkovými a úžitkovými záhonmi, ovocným sadom, záhradným prístreškom s grilom a lavičkami, relaxačno-meditatívna zóna s kaplnkou, vodným jazierkom a lavičkami a okolie s výbehom pre zvieratá.

"Veľký dôraz bude kladený na sadové a parkové úpravy zelene a doplnenie jestvujúcich stromov i okrasných rastlín. V súvislosti s poslaním zariadenia je zase podmienkou, aby všetky úpravy umožnili bezbariérový pohyb klientov. Cieľom je vybudovať priestor, v ktorom si každý klient i so svojou rodinou nájde bez ohľadu na zdravotné obmedzenia miesto na oddych," ozrejmila hovorkyňa mesta.

Ako ďalej poznamenala, nové okolie centra nie je lacnou záležitosťou, pričom začínajúca prvá etapa, pozostávajúca najmä z osadenia pevných prvkov, bude hradená z vlastných prostriedkov Senior centra. "Ostatné úpravy budú záležať na finančnej situácii. Celková výstavba okolia však presiahne časový úsek päť rokov," načrtla.

Prestavbu budovy bývalej základnej školy na Ulici Márie Krššákovej na Senior centrum realizovalo mesto Handlová v rokoch 2010 až 2013. Objekt bol za približne 2,6 milióna eur komplexne zrekonštruovaný a vybavený tak, aby mohol v plnej miere zabezpečiť služby pre najstarších obyvateľov, ktorí sú odkázaní na pomoc. Radnica otvorila centrum 1. januára 2014, pričom dnes poskytuje svoje služby 95 seniorom s priemerným vekom 82 rokov. V exteriéri centra môžu v súčasnosti klienti využívať na oddych len malú časť.