Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Slovenská pošta predstavila známky s motocyklami Manet M90 a JAWA 50

Motocykle Manet 90 a Jawa 50 znázornené na známkach počas inaugurácie poštových známok z emisného radu Technické pamiatky - Historické motocykle, 17. apríla 2014 v Považskej Bystrici. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Primátor Považskej Bystrice Karol Janas pripomenul, že Považské strojárne boli známe po celom svete.

Považská Bystrica 17. apríla (TASR) – Dve poštové známky s tematikou historických motocyklov Manet M90 a JAWA 50/550 Pionier dnes predstavila Slovenská pošta, a.s., v Považskej Bystrici.

Prvou z dvojice je podľa hovorkyne Slovenskej pošty Stanislavy Pondelovej poštová známka Technické pamiatky: Historické motocykle – Manet M90 s nominálnou hodnotou 1,10 eura. „Motívom poštovej známky je prvý česko-slovenský povojnový motocykel Manet M90, ktorý vyrábali v Považských strojárňach od roku 1947 a zároveň bol prvým sériovo vyrábaným motorovým vozidlom na Slovensku. Druhou je známka nominálnej hodnoty 1,25 eura s názvom Technické pamiatky: Historické motocykle – Jawa 50/550 Pionier. Motívom známky je motocykel Jawa 50/550 Pionier, sériovo vyrábaný od apríla 1955 v Považských strojárňach,“ uviedla Pondelová.

Primátor Považskej Bystrice Karol Janas pripomenul, že Považské strojárne boli známe po celom svete. „Preslávili ich najmä motocykle. Či je to Manet M90 alebo JAWA 50. Sú to motocykle, ktoré boli známe v každej dedinke, v každom mestečku nielen na Slovensku a v Česku, ale dovolím si povedať v celej Európe. Je veľmi dobré, že Slovenská pošta sa rozhodla práve pre edíciu technických pamiatok a edíciu našich motocyklov. Je to pocta nielen pre naše mesto, ale pocta pre všetkých ľudí, ktorí pracovali v Považských strojárňach, ktoré boli v minulosti vlajkovou loďou celého nášho mesta,“ povedal Janas.



Poštovú známku Technické pamiatky: Historické motocykle – Manet M90 vytlačila rotačnou oceľotlačou v kombinácii s hĺbkotlačou tlačiareň Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s. Spolu so známkou vyšla obálka prvého dňa (FDC) s domicilom Považská Bystrica na pečiatke. Na FDC je stvárnený pohľad na nádrž motocykla so sekvenčne posunutými riadidlami, na pečiatke je logo Manet. Autorom výtvarných návrhov známky a FDC, ako aj FDC pečiatky je akademický maliar Marián Komáček, rytcom poštovej známky a FDC Ľubomír Žálec, dodala hovorkyňa Slovenskej pošty.

Poštovú známku Technické pamiatky: Historické motocykle – Jawa 50/550 Pionier vytlačila rotačnou oceľotlačou v kombinácii s hĺbkotlačou tlačiareň Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s. S poštovou známkou vyšla obálka FDC s domicilom mesta Považská Bystrica na pečiatke. Na FDC je reprodukovaný technický nákres motora. Na FDC pečiatke zase logo JAWA. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, ako aj FDC návrhu a FDC pečiatky je Róbert Makar, rytcom poštovej známky a FDC je Ľubomír Žálec, uzatvorila Pondelová.