Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Po Soblahove sa preháňali kone, Štefanská jazda oslávila jubileum

Obnovená tradícia dedov a pradedov – Štefanská jazda, oslávila 26. decembra 2013 v obci Soblahov v Trenčianskom okrese 25-ročné jubileum. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Súčasťou podujatia bude aj vianočná kapustnica a jazda na koči.

Soblahov 26. decembra (TASR) – Obnovená tradícia dedov a pradedov – Štefanská jazda, oslávila dnes v obci Soblahov v Trenčianskom okrese 25-ročné jubileum. Ulice obce, ktorá sa v roku 2001 stala Dedinou roka, sa zaplnila koňmi.

Podľa starostky Soblahova Evy Ďuďákovej tradícia Štefanskej jazdy preslávila obec ďaleko za jeho chotárom. "V minulosti sa tu chovalo veľmi veľa koní. Hovorí sa, že v obci bolo 35 párov ťažných koní. Vianoce boli obdobím, kedy sa už nepracovalo a aby sa kone v maštaliach nezastáli, vyvádzali ich paholkovia von, zapriahli ich a prerajtovávali ich po dedine," priblížila starostka s tým, že starodávnu tradíciu obnovil pred 25 rokmi občan Soblahova Ondrej Mrázik a členovia jazdeckého oddielu.



Centrom Štefanskej jazdy je tradične tamojší Hostinec u Ondreja, kde sa v kultúrnom programe predstavili koledníci z detského folklórneho súboru Melenčárik, mužská spevácka skupina Škrupinka s ľudovou hudbou, heligonkári a dievčatá zo Soblahova a folklórna skupina Dolinečka. Súčasťou podujatia bola aj vianočná kapustnica a jazda na koči.