Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trenčiansky kraj

Zosuvy vo Veľkej Lehôtke a Hradci naďalej ohrozujú majetky obyvateľov

Na snímke praskliny v dome vo Veľkej Lehôtke, kde sa mala pôvodne nasťahovať jedna rodina. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Od prvej polovice roka 2013 museli svoje príbytky vo Veľkej Lehôtke opustiť už štyri rodiny, v Hradci je bezprostredne ohrozených osem domov.

Prievidza 20. februára (TASR) - Zosuvy vo Veľkej Lehôtke a Hradci, prímestských častiach Prievidze, naďalej ohrozujú majetky ich obyvateľov. Od prvej polovice roka 2013 museli svoje príbytky vo Veľkej Lehôtke opustiť už štyri rodiny, v Hradci je bezprostredne ohrozených osem domov.

"Praskliny sú väčšie, sme zase kúsok bližšie k Prievidzi. Odkedy sa spravili geologické vrty, nič sa zatiaľ nedeje," povedal jeden z obyvateľov Veľkej Lehôtky, ktorý odhaduje, že zosuvy sa v tejto prímestskej časti bezprostredne dotýkajú 30 až 40 domov. "Vidieť to viacmenej skoro na každom dome. Trhliny, posunutý chodník, múriky," ozrejmil. Vo Veľkej Lehôtke statik doposiaľ vyhlásil štyri domy za neobývateľné. "Pokiaľ sa nebude nič diať, tak tých domov bude pribúdať," upozornil.

Podobne opisovala situáciu aj ďalšia obyvateľka Veľkej Lehôtky. "Je to horšie, stále sa to posúva. Dúfame, že sa bude niečo riešiť, lebo nechceme, aby tie domy prišli do takého štádia, že sa tam nebude dať bývať," zdôraznila.



Ohrozené lokality dnes osobne na žiadosť obyvateľov prímestských častí Prievidze navštívil aj minister životného prostredia SR Peter Žiga, ktorý potvrdil, že naozaj sú ohrozené obydlia a v konečnom dôsledku možno aj životy obyvateľov. "Budeme musieť pomôcť týmto ľuďom, pretože ani tieto mestské časti, ani mesto Prievidza to riešiť zo svojho rozpočtu nevedia. Takže bude musieť zasiahnuť štát," podotkol.

Sanačné práce za milión eur

Na snímke dom vo Veľkej Lehôtke, v ktorom sú tieto trhliny, je neobývateľný už od minulého roka.
Foto: TASR/Alexandra Moštková
Sanačné práce po zosuvoch sú vyčíslené na približne milión eur. "Je to veľa peňazí, určite budem musieť rokovať s ministrom financií. Časť peňazí (35.000 eur, pozn. TASR) sme už vyčlenili na prvú časť tých opatrení, najmä na odvodnenie svahu, aby situácia bola stabilizovaná aspoň v tomto jarnom období. Vyhodnocujeme verejné obstarávanie a predpokladám, že do dvoch týždňov budú môcť firmy, ktoré obstarávanie vyhrajú, začať práce na odvodnení," konkretizoval prvé opatrenia ministerstva Žiga. Veľké sanačné práce by mali podľa slov ministra, ak sa nájdu finančné prostriedky, začať následne po ďalšom verejnom obstarávaní v priebehu troch až štyroch mesiacov.

Samospráva Prievidze ešte minulý rok zabezpečila realizáciu okamžitých sanačných opatrení – odčerpávanie studní a obmedzenie závlah v postihnutých územiach. Mesto tiež vyčlenilo z rezervného fondu prostriedky na realizáciu podrobného prieskumu a zabezpečilo aj vypracovanie projektu sanačných prác. Spolu už bolo na tieto a ďalšie opatrenia investovaných z rozpočtu mesta viac ako 68.000 eur.

Mimoriadna situácia pre aktívne svahové zosuvy platí od začiatku júna 2013 v štyroch lokalitách - na Pavlovskej ulici a na ulici Na stanište v Hradci, na Podhorskej a na Remeselníckej ulici vo Veľkej Lehôtke. Obyvatelia majú na svojich domoch popraskané múry, posunuté a zdvihnuté chodníky, múriky, ploty a terasy. Celkovo sa zosuvy svahov bezprostredne dotýkajú ôsmich obývaných domov v Hradci a 13 vo Veľkej Lehôtke, zosuv zasiahol aj neobývané budovy.