Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: Takmer 200 detí sa neučí, v škole v Bošáci netečie voda

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Škola nie je napojená na verejný vodovod, má vlastnú studňu.

Bošáca 10. januára (TASR) – Iba jeden deň trvalo po trojtýždňových zimných prázdninách vyučovanie v základnej škole v Bošáci v okrese Nové Mesto nad Váhom. Takmer 200 detí z Bošáce, ale aj z okolitých obcí dnes do školských lavíc nezasadli. Dôvodom sú problémy s vodou.

Podľa riaditeľky Daniely Záhorovej v škole netečie voda. Dôvody zatiaľ nepoznajú, problém podľa nej môže byť buď so studňou, ktorá je samostatným zdrojom vody pre školu, môže byť zamrznuté potrubie, alebo chyba na čerpadle.



„Nemohli sa používať toalety, v kuchyni sa nedá variť. Obtelefonovali sme rodičov, ktorí si pre deti prišli. O aktuálnej situácii budeme informovať prostredníctvom obecného rozhlasu a internetovej stránky školy. Dúfame, že je to len v studni a zajtra bude môcť vyučovanie pokračovať,“ priblížila Záhorová s tým, že dvojstupňová škola v Bošáci je spádovou aj pre deti z obcí Trenčianske Bohuslavice, Haluzice a Zemianske Podhradie.



Starosta obce Daniel Juráček nevedel špecifikovať, či výpadok vody spôsobil mráz, alebo porucha na čerpadle. „Momentálne čakáme, či sa poruchu podarí odstrániť dnes a zajtra už bude vyučovanie pokračovať. Ak by sa poruchu odstrániť nepodarilo, budeme musieť dať deťom riaditeľské voľno aj v stredu (11. 1.). Komplikácie sa môžu vyskytnúť, ak by bolo prasknuté alebo zamrznuté potrubie,“ skonštatoval starosta s tým, že školské voľno potešilo iba deti, ktoré si v zasneženom okolí môžu užívať zimné radovánky.

Ako dodal, škola nie je napojená na verejný vodovod, má vlastnú studňu. „Minulý rok sme vymieňali expanznú nádrž, čo boli dosť veľké náklady. Ale na druhej strane škola ročne ušetrí nemalé financie. Máme tu kvalitnú podzemnú pitnú vodu a bolo by škoda hnať to cez vodovod,“ uzavrel starosta.