Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Súkromné technické múzeum uchováva mnohé motoristické unikáty

Mnohé motoristické unikáty uchovávajú v súkromnom Technickom moto múzeu neďaleko Lehoty pod Vtáčnikom v okrese Prievidza. FOTO TASR/Pavol Remiaš

Mnoho vystavených predmetov, nielen motoristických, priniesli aj ľudia z dediny, keď sa dozvedeli o otvorení súkromného múzea.

Lehota pod Vtáčnikom 27. apríla (TASR) - Mnohé motoristické unikáty, desiatky historických motocyklov československej, slovenskej i zahraničnej výroby, ale aj veteránov osobných i nákladných áut, z ktorých sa často zachovalo iba niekoľko kusov, uchovávajú v súkromnom Technickom moto múzeu neďaleko Lehoty pod Vtáčnikom v okrese Prievidza.

Múzeum založili súrodenci Vlastimil, Jozef a Miroslav Belaňovci z Lehoty pod Vtáčnikom. „Od detstva sme sa po dedine preháňali na pionieroch, mustangoch, potom na silnejších motorkách, opravovali sme ich aj upravovali. Bol to náš veľký koníček. Pretože sme si kupovali novšie a novšie stroje, doma sa nám nahromadilo viacero pôvodných motoriek. Neskôr sme už cielene začali zachraňovať staré motorky, potom aj autá, ktoré boli určené do šrotu. Nadšenie pre motorizmus postupne narastalo, prerástlo do vášne a dnes je to už choroba,“ vysvetlil jeden zo zakladateľov múzea Miroslav Belaň.

Najskôr ich mali uskladnené neprehľadne v rodinnom dome. Ale keď približne pred troma rokmi stavali základňu pre svoju rodinnú firmu zameranú na diaľkovú medzinárodnú kamiónovú dopravu, mysleli aj na priestory pre súkromné technické múzeum. V prvej špeciálne postavenej múzejnej budove umiestnili 48 motoriek s príslušenstvom a jedno auto.



„Medzi najstaršie v našom múzeu patria motorky vyrobené pred 2. svetovou vojnou. Unikátom je napríklad JAWA - špeciál z roku 1936, ktorá má zvlášť motor a zvlášť prevodovku spojenú klinovým remeňom. Máme tu aj čezety, teda CZ z roku 1938, CZ - 500 so sajdkou, ale aj prvé malé motocykle a predchodcu obľúbených Pionierov, Jawetu. Tiež prvé manety, ktoré vyrábali v Považskej Bystrici. Máme aj jawy vyrábané na vývoz. Podarilo sa nám získať aj Jawu 500 rotax, z ktorej vyrobili iba 36 kusov pre hradnú stráž. Bola nepredajná a na Slovensku sú už len dva kusy. Vidieť u nás možno policajné motorky i plochodrážne stroje, s ktorými slovenskí jazdci vyhrávali mnohé preteky,“ zasvätene informoval Miroslav.

Mnoho vystavených predmetov, nielen motoristických, im priniesli ľudia z dediny, keď sa dozvedeli o otvorení súkromného múzea. Preto tam umiestnili starú drevenú práčku, rádiá, magnetofóny, ale aj rôzne tabuľky, knihy, busty politikov. Uchovávajú aj komplexnú sadu Leninových spisov, ktorú im darovala miestna škola. Exponátov však neustále pribúda. Pretože nezostalo miesto na ďalšie motoristické stroje, postavili v areáli firmy aj veľkú poschodovú halu. V nej umiestnili ďalších približne 15 motocyklov, z ktorých nie všetky sú funkčné, ale aj 17 áut, osobných i nákladných, vrátane hasičských verzií. Vyše 90-ročný renault patrí medzi najkrajšie, aj preto sa už v ňom mnohokrát viezli mladomanželia na sobáš.