Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

V parku v Trenčianskych Tepliciach vyrúbu kalamitné stromy

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná sa zúčastnila obhliadky ostrova Sihoť 18. apríla 2016 v Bratislave. Snímka z vodárenského ostrova Sihoť. Foto: TASR - Michal Svítok

Výrub bude súčasťou rozsiahlej obnovy parku, ktorý je s rozlohou osem hektárov jedným z najväčších kúpeľných parkov na Slovensku.

Trenčianske Teplice 23. marca (TASR) – V Kúpeľnom parku v Trenčianskych Tepliciach odstránia 147 kalamitných stromov. Výrub bude súčasťou rozsiahlej revitalizácie parku, ktorý je s rozlohou osem hektárov jedným z najväčších kúpeľných parkov na Slovensku.

Zvýšiť atraktivitu má parku pomôcť nový odborný projekt jeho revitalizácie, vrátane dendrologického prieskumu vypracovaného autorizovaným krajinným architektom. Marcový prieskum však ukázal, že nie všetky stromy v kúpeľnom parku sú v ideálnej kondícii. Z celkového počtu približne 1000 stromov je asi 15 percent v kalamitnom stave.

Vypílením rizikových stromov dôjde ku zvýšeniu bezpečnosti návštevníkov parku, jeho ozdraveniu či presvetleniu a v neposlednom rade pôjde o akúsi predprípravu pred ďalšou etapou jeho revitalizácie,“ uviedol generálny riaditeľ Kúpeľov Trenčianske Teplice Michal Vojtáš.

Ako dodal, aktuálny stav drevín parku riešili aj s dotknutými úradmi a samotný zásah zveria špecializovanej firme. "„Aj keď ide o kalamitný stav, čo znamená, že výrub sa môže vykonať v ktoromkoľvek vegetačnom období, chceme to stihnúť ešte pred príchodom jari. S výrubom by sa malo začať v priebehu najbližších dní s tým, že práce by nemali trvať viac ako dva týždne. V tomto období prosíme návštevníkov o trpezlivosť a opatrnosť v dotknutých častiach parku,“" dodal riaditeľ s tým, že v rámci projektu sa počíta aj s náhradnou výsadbou. A to i napriek tomu, že v prípade kalamitnej situácie nie je potrebná.

Celková revitalizácia parku je podľa neho agendou na niekoľko rokov, pričom okrem sadovníckych úprav by mala zahŕňať nové osvetlenie, chodníky či mobiliárne prvky. Rozsah prác a ich časový harmonogram však budú závisieť od objemu získaných finančných prostriedkov z podporných zdrojov.

„Uvedomujeme si, že liečebné pobyty nie sú len o kúpeľných alebo masážnych procedúrach, ale aj o celkovom relaxačnom pocite. Kúpeľný park, bezpochyby, poskytuje jedinečné prostredie na oddych nielen našim klientom, ale aj obyvateľom a návštevníkom mesta či ostatných zariadení v Trenčianskych Tepliciach. Preto máme aj do budúcna záujem udržať, respektíve zvýšiť jeho atraktivitu,“ doplnil Vojtáš.

Aktivitu kúpeľov vítajú aj predstavitelia samosprávy. Podľa primátora Štefana Škultétyho ide po dlhom čase o významný krok správnym smerom ku komplexnej obnove kúpeľného parku, ktorý si to určite zaslúži. Verí, že obnova bude čo najskôr pokračovať aj ďalšími etapami. „Uvedomujem si však, že bez získania prostriedkov z externých zdrojov je financovanie revitalizácie takého veľkého rozsahu veľmi ťažké. Verím však, že cesta, ktorou sa kúpeľný park dnes vydáva, bude úspešná a nie priveľmi dlhá,“ zdôraznil primátor.