Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

V Trenčíne otvorili výstavu technológií na likvidáciu výbušnín

Ukážka práce slovenských vojenských pyrotechnikov počas otvorenia výstavy technológií na likvidáciu nástražných výbušných systémov NATO EOD Demonstrations & Trials 2014, 30. septembra 2014 na výstavisku EXPO Center v Trenčíne. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Organizátorom tretieho ročníka je Medzinárodné centrum výnimočnosti pre oblasť zneškodňovania nevybuchnutej munície so sídlom v Trenčíne.

Trenčín 30. septembra (TASR) - Výstavu technológií na likvidáciu nástražných výbušných systémov NATO EOD Demonstrations & Trials 2014 otvorili dnes na výstavisku EXPO Center v Trenčíne. Potrvá tri dni a zúčastňuje sa na nej 44 vystavovateľov zo 16 krajín.

Organizátorom tretieho ročníka výstavy, ktorá sa koná každé dva roky, je Medzinárodné centrum výnimočnosti pre oblasť zneškodňovania nevybuchnutej munície (EOD COE) so sídlom v Trenčíne. "Hlavným cieľom podujatia je ponúknuť platformu pre spoločnosti, výskumné a vývojové inštitúcie a výcvikové centrá na likvidáciu nevybuchnutej munície, kde môžu predstaviť operačnej komunite a komunite zbrojárskeho a obranného priemyslu potreby a posledné technologické riešenia v oblasti jej detekcie a zneškodňovania," uviedla Anna Farkašová z centra výnimočnosti pre oblasť EOD v Trenčíne.

Výstavu technológií na likvidáciu nástražných výbušných systémov NATO EOD Demonstrations & Trials 2014 otvorili 30. septembra 2014 na výstavisku EXPO Center v Trenčíne. Potrvá tri dni a zúčastňuje sa na nej 44 vystavovateľov zo 16 krajín.
Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa
Doplnila, že aktivita, sponzorovaná Divíziou NATO pre nové bezpečnostné hrozby, ponúka hmatateľný príklad mnohonárodnej spolupráce pri súčasnom zvyšovaní interoperability, ako i príležitosť oboznámiť sa a otestovať nové inovatívne technológie.

"NATO je na prahu novej éry, ktorá bude znamenať jeho transformáciu na alianciu pripravenú čeliť poznatkom a skúsenostiam získaným z misie ISAF so súčasným prihliadnutím na obmedzené finančné prostriedky," uviedol vo svojom príhovore riaditeľ centra výnimočnosti EOD v Trenčíne Ľubomír Mrváň.

"Preto i tento ročník s podtitulom názvom 'Nové technológie – pomoc a obmedzenia v oblasti zneškodňovania nevybuchnutej munície v období po ukončení misie ISAF' je výzvou pre odborníkov v oblasti zneškodňovania nevybuchnutej munície a improvizovaných výbušných prostriedkov, vedcov i výrobcov zaangažovaných v boji proti terorizmu," skonštatovala Farkašová.

Súčasťou NATO EOD Demostrations and Trials 2014 sú okrem statických ukážok i praktické ukážky zariadení priamo v teréne. Sprievodnými podujatiami sú konferencia a semináre. Výstava potrvá do 2. októbra, verejnosť si ju môže pozrieť od 10.00 h do 17.00 h.

Fotogaléria:Výstava technológií na likvidáciu výbušných systémov v Trenčíne