Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V Partizánskom pribudne nájomný dom s 30 bytmi

Archívna snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Radnica mesta mala pôvodne záujem tento rok odkúpiť aj bytový dom na Februárovej ulici, na tento účel mala vyčlenené aj peniaze v mestskom rozpočte.

Partizánske 12. septembra (TASR) - V Partizánskom pribudne nový bytový dom. Na vlastné náklady ho na sídlisku Šípok postaví súkromný investor, ktorého samospráva vybrala prostredníctvom prieskumu.

V rámci prieskumu trhu oslovilo mesto s ponukou výstavby bytového domu bez zmluvy o budúcej zmluve a v zmysle pravidiel Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a Ministerstva dopravy výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR viac ako desať spoločností, informoval primátor Partizánskeho Jozef Božik. "Z veľkého množstva firiem sa prihlásili dve, z nich mi komisia odporučila na rokovanie jednu firmu, aby jej bol prenajatý pozemok, kde by mohla začať s výstavbou s tým, že je na meste v budúcnosti, či sa rozhodne takéto byty odkúpiť alebo nie," ozrejmil.

Bytový dom postaví na základe odporúčania komisie predsedov poslaneckých klubov pri mestskom zastupiteľstve Riava Corporation, s. r. o., so sídlom v Krásne nad Kysucou. Spoločnosti už na svojom ostatnom rokovaní koncom augusta mestskí poslanci odobrili prenájom pozemku o výmere 4000 štvorcových metrov (m2) na sídlisku Šípok. "Nájom je komerčný, je štandardný v zmysle súdno-znaleckého posudku. To znamená, že za predmetný pozemok bude firma, ktorá bude stavať byty na vlastné nebezpečenstvo, platiť mestu nájomné vo výške viac ako 6400 eur ročne," podotkol Božik.

Bytový dom o ploche 549,66 m2 na Šípku bude mať štyri podlažia a 30 bytov s priemernou podlahovou plochou 50 m2. Investor zároveň vybuduje technickú infraštruktúru, vodovodnú a kanalizačnú prípojku, prípojku nízkeho napätia, teplovod, 36 parkovacích miest, 390 m2 spevnenej plochy a 325 m2 komunikácie.

V zmysle schváleného uznesenia uzatvorí mesto so spoločnosťou nájomnú zmluvu na dobu troch rokov, pričom tá požiada o vydanie územného rozhodnutia a stavebného povolenia do šiestich mesiacov od podpisu zmluvy a stavbu skolauduje do 24 mesiacov od právoplatnosti stavebného povolenia. V prípade, že mesto rozhodne o kúpe domu a podá žiadosť o financovanie prostredníctvom ŠFRB, nájomná zmluva sa predĺži na obdobie do získania rozhodnutia o schválení podpory. V opačnom prípade bude nájomné stanovené v súlade s platným všeobecne záväzným nariadením. Ak nájomca nebude realizovať svoj zámer v stanovenom časovom harmonograme, zaviaže sa zaplatiť zmluvnú pokutu vo výške 30.000 eur.

"Cieľom mesta je aj touto formou vytvoriť priestor pre budovanie nových nájomných bytov na území mesta Partizánske, ktoré budú buď nájomnými bytmi komerčnými alebo mestskými. Záujem poslancov mestského zastupiteľstva, ale aj môj je, aby takéto byty boli mestskými," skonštatoval primátor Partizánskeho.

Radnica mesta mala pôvodne záujem tento rok odkúpiť aj bytový dom na Februárovej ulici, na tento účel mala vyčlenené aj peniaze v mestskom rozpočte. ŠFRB však jej žiadosť o úver zamietol. Podľa primátora to však neznamená, že sa o odkúpenie domu nepokúsi opätovne niekedy v budúcnosti.