Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

V Starej Turej začali s výrobou inteligentných meračov vody

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vo firme, ktorá v Starej Turej zamestnáva vyše 200 pracovníkov, nájde prácu asi 100 ďalších zamestnancov.

Stará Turá 24. februára (TASR) – Spoločnosť Sensus Slovensko, výrobca meracej techniky, rozšírila v Starej Turej výrobu o inteligentné merače prietoku vody. Vo firme, ktorá v Starej Turej zamestnáva vyše 200 pracovníkov, nájde prácu asi 100 ďalších zamestnancov.

Podľa riaditeľa podniku Vojtecha Červenku je nový merač IPerl elektronické meradlo vody, nie sú v ňom žiadne mechanické časti. „Elektromagnetický princíp merania umožňuje poskytovanie dát každých 15 sekúnd až po dobu 15 rokov. Prínos, ktorý očakávame od tohto zariadenia, je veľký najmä pre samotné vodárne, ktoré si budú môcť strážiť prípadné úniky. Obyvatelia budú mať k dispozícii svoju spotrebu cez webové konto a nebudú musieť čakať na faktúru od vodárenskej spoločnosti,“ priblížil Červenka s tým, že v Starej Turej vyrobia ročne takmer 300.000 meračov a odbyt majú zabezpečený na najbližšie tri roky.

Spočiatku bude celá produkcia továrne v Starej Turej určená na export, Červenka však potvrdil záujem aj slovenských vodárenských spoločností. „Samotné vodárne si musia urobiť svoje biznis plány a prepočty, ale očakávam, že sa to veľmi rýchlo spustí aj na Slovensku. Vidím to na časový horizont jedného až dvoch rokov,“ doplnil riaditeľ. "Prínos, ktorý nový prístroj poskytuje, bude znamenať veľmi rýchlu návratnosť pre vodárenské spoločnosti,“ zdôraznil Červenka s tým, že vývoj nového merača trval asi tri roky, celková investícia do rozšírenia výroby v Starej Turej bola asi milión eur, investíciu ďalších milión eur očakávajú na zdvojnásobenie kapacity.

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR Rastislava Chovanca je veľmi dobré, že na Slovensko prichádzajú investori, ktorí nežiadajú investičné stimuly. "Je veľmi dobrá správa pre región, že prichádza firma, ktorá sa venuje inovatívnym produktom a dokáže vyrábať produkciu, ktorá je primárne určená na export," povedal Chovanec.

Primátorka Starej Turej Anna Halinárová očakáva od novej investície zvýšenie zamestnanosti v meste. V okrese Nové Mesto nad Váhom sa miera nezamestnanosti pohybuje na úrovni 6,41 %. „Ľudia sa rozhodnú, či tu zostanú, alebo budú hľadať pracovné miesta inde. Veľmi si vážim vlastnú investíciu spoločnosti Sensus. Vytvárajú tým zázemie pre občanov mesta po všetkých stránkach,“ zdôraznila primátorka.