Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

V Trenčíne rapídne stúpol počet mladých bezdomovcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Počas tejto zimy rapídne zvýšil počet mladších bezdomovcov. Momentálne služby nocľahárne na Nešporovej ulici asi 25 bezdomovcov, z nich 15 je mladších ako 30 rokov.

Trenčín 9. januára (TASR) – V Trenčíne sa počas tejto zimy rapídne zvýšil počet bezdomovcov mladších ako 30 rokov. Podľa Pavla Juríčka z Maltézskeho rádu využíva momentálne služby nocľahárne na Nešporovej ulici asi 25 bezdomovcov, z nich 15 je mladších ako 30 rokov. Nechýbajú ani 18-roční mladí ľudia bez strechy nad hlavou.

„Tých mladých je tento rok naozaj veľa, oveľa viac, ako ich bývalo v minulých rokoch. Každý prípad je individuálny, či už sú to problémy v rodinách, strata zamestnania, alkoholizmus, drogy. Situácia nie je dobrá, do jej riešenia by sa mal zapojiť štát i obce,“ skonštatoval Juríček s tým, že riešením by bolo vytvorenie denného stacionára, ktorý v Trenčíne chýba.

Ako dodal, problémom je fakt, že nocľaháreň je v prevádzke len do apríla. Keď bezdomovcov prestanú prijímať, roztratia sa a čím dlhšie sú vonku, tým ťažšie sa budú resocializovať a vracať naspäť do nocľahárne. „Hľadáme im prácu či brigádu. Pri trojzmennej prevádzke sa však napríklad po nočnej službe nemajú kde vyspať, takže niekedy je problémom im prácu zohnať,“ doplnil Juríček.

Podľa zamestnankyne nocľahárne Alžbety Švancarovej sa mladí bezdomovci správajú slušne. Do zariadenia ich neprijmú pod vplyvom alkoholu, kontrolujú im tašky, zabezpečia osprchovanie, oholenie, ostrihanie a teplú večeru. „Nemáme s nimi problémy, dostanú čistú posteľnú bielizeň, hygienické potreby. Bežný človek ich na ulici nespozná, sú čistí, oholení, slušne oblečení,“ dodala Švancarová. Zdôraznila, že najesť dajú aj bezdomovcom, ktorí prídu pod vplyvom alkoholu, i keď prenocovať im opitým nedovolia.

Hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová pripomenula, že veľa mladých bezdomovcov nie je z Trenčína, ale prichádzajú do krajského mesta z okolia. „Mesto sa snaží situáciu s bezdomovcami, ale aj s ľuďmi, ktorí sa ocitli v núdzi, riešiť. V bývalej budove Dukly Trenčín na Štefánikovej ulici by sme chceli zriadiť krízové centrum. V priestoroch bývali športovci, samozrejme, že nejaké úpravy sa tam budú musieť urobiť. Rokujeme s vlastníkom budovy a veríme, že krízové centrum čoskoro otvoríme,“ priblížila Ságová.

Trend nárastu počtu mladých ľudí bez domova vnímajú podľa Sandry Tordovej z občianskeho združenia Proti prúdu aj v Bratislave a inde na Slovensku. „Asi tretina predajcov časopisu Nota bene sú odchovanci detských domovov. Ľudia, ktorí odchádzajú z detských domovov a štartujú do života, to majú veľmi ťažké. Keď sa ocitnú v problémoch, chýba im oporná sociálna sieť a veľmi často končia na ulici,“ objasnila Tordová s tým, že ide o veľký problém.