Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Nový vodovod a kanalizácia v trenčianskom regióne sú už skolaudované

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Vybudované vodohospodárske objekty a použité moderné technológie umožnia efektívnejšie odvádzanie a čistenie odpadových vôd.

Trenčín 7. júla (TASR) – Obyvatelia niektorých obcí Trenčianskeho a Novomestského okresu sa môžu začať pripájať na novovybudované vodohospodárske zariadenia v regióne. Koncom júna nadobudli právoplatnosť kolaudačné rozhodnutia všetkých objektov vodohospodárskeho projektu Intenzifikácia čističiek odpadových vôd, odkanalizovanie a zásobovanie pitnou vodou v trenčianskom regióne.

Ako informovala hovorkyňa Trenčianskych vodární a kanalizácií Zdenka Pepelová, súbor intenzifikovaných alebo novovybudovaných vodohospodárskych objektov významne prispeje ku kvalite a ochrane životného prostredia a vôd v celom trenčianskom regióne.

„Obyvatelia Trenčína a obcí Omšenie, Zamarovce, Trenčianske Stankovce, Veľké Bierovce, Opatovce, Adamovské Kochanovce, Chocholná-Velčice, Moravské Lieskové a Ivanovce sa môžu bezodkladne pripájať na verejnú kanalizáciu. Nový verejný vodovod je k dispozícii obyvateľom Očkova, Pobedímu a Podolia,“ priblížila Pepelová s tým, že súčasťou projektu bola aj intenzifikácia štyroch čističiek odpadových vôd (ČOV) v Trenčíne, Novom Meste nad Váhom, Trenčianskej Teplej a Trenčianskych Stankovciach. Novú čističku vybudovali v obci Ivanovce.

Úspešná realizácia projektu je podľa nej významným míľnikom činnosti spoločnosti. Vybudované vodohospodárske objekty a použité moderné technológie umožnia efektívnejšie odvádzanie a čistenie odpadových vôd, a výrazne tak prispejú k ochrane kvality pitnej vody, životného prostredia a vodných tokov v celom regióne.

Projekt Intenzifikácia ČOV, odkanalizovanie a zásobovanie pitnou vodou v trenčianskom regióne bol spolufinancovaný z Kohézneho fondu Európskej únie v rámci implementácie Operačného programu Životné prostredie, a štátneho rozpočtu vo výške 44,43 milióna eur. Spoločnosť Trenčianske vodárne a kanalizácie projekt spolufinancovala vo výške takmer 10,73 milióna eur. Časť prostriedkov vložili mestá a obce.