Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Vodovody v regióne Trenčína bude prevádzkovať TVK

Erb mesta Trenčín Foto: Heraldický register

Krajský súd v Trenčíne zrušil predbežné opatrenie, ktorým Trenčianskym vodárňam a kanalizáciam nariadil nižší súd strpieť výkon práv a povinností predchádzajúcej spoločnosti.

Trenčín 30. októbra (TASR) – Vodárenskú a kanalizačnú sieť v širšom trenčianskom regióne budú od 1. novembra prevádzkovať Trenčianske vodárne a kanalizácie (TVK). Vyplýva to z rozhodnutia Krajského súdu v Trenčíne, ktorý v stredu (29.10.) zrušil minulotýždňové predbežné rozhodnutie Okresného súdu Trenčín. Ten uložil TVK povinnosť strpieť výkon práv a povinností Trenčianskej vodohospodárskej spoločnosti (TVS), ktoré prevádzkovali sieť doteraz.

„Krajský sú v Trenčíne uznesenie Okresného súdu Trenčín zmenil tak, že návrh na nariadenie predbežného opatrenia zamietol. Odvolací súd je toho názoru, že len samotné tvrdenia navrhovateľa o možnosti ohrozenia dodávky vody nepreukazuje odôvodnenosť nariadenia predbežného opatrenia,“ skonštatoval Michal Turák z Krajského súdu v Trenčíne s tým, že voči rozhodnutiu nie je prípustné odvolanie

Podľa hovorkyne TVK Zdenky Pepelovej sa pripravujú na prevzatie sietí od 1. novembra. „Situácia je však veľmi ťažká, pretože pôvodne sme chceli preberať siete už od pondelka (27. 10.), pričom sme dúfali v súčinnosť TVS. Náš návrh stretnúť sa už dnes posunula TVS na piatok (31. 10.), takže ideme na krízový scenár a rátame aj s variantom, že možno budeme môcť preberať sieť presne o polnoci z 31. októbra na 1. novembra,“ priblížila Pepelová.

Ako dodala, ľudia sú už unavení z informačného chaosu, ktorý okolo prevodu vznikol. „Zriadili sme bezplatnú 24-hodinovú poruchovú linku (0800 115 495), ktorú spustíme 1. novembra. Tam môžu ľudia hlásiť akékoľvek poruchy verejného vodovodu a kanalizácie. Viac informácii poskytneme verejnosti po prevzatí sietí,“ zdôraznila Pepelová s tým, že zmluvy s obyvateľmi budú robiť aj po 1. novembri so spätnou platnosťou.

Rozhodnutie Krajského súdu v Trenčíne si generálna riaditeľka Trenčianskej vodohospodárskej spoločnosti Denisa Beníčková netrúfla hodnotiť, spoločnosť bude postupovať v súlade so zmluvou a so zákonom. „V záujme TVS je, aby zmena nemala dopad na spotrebiteľov, my sme doteraz s TVK nerokovali o podrobnostiach. Na zajtra som zvolala spoločné stretnutie s TVK, kde by sme si mali dohodnúť podrobnosti preberania majetku tak, aby to nemalo dopad na konečných spotrebiteľov,“ zdôraznila Beníčková.

Vlastníkom TVK je 56 miest a obcí v Trenčianskom kraji, z ktorých 48 vložilo do spoločnosti svoj majetok - vodárenskú a kanalizačnú štruktúru. Vodárne vypovedali zmluvu s TVS z dôvodu, že získali prostriedky z Kohézneho fondu na financovanie projektu rekonštrukcie a dostavby čistiarní odpadových vôd. TVK ukotvili ako jednu z podmienok získania peňazí, že si infraštruktúru budú sami prevádzkovať. V júli 2010 prostriedky získali, jednou z podmienok ich pridelenia bolo, že vypovedia zmluvu s Trenčianskou vodohospodárskou spoločnosťou a budú vystupovať ako vlastník a prevádzkovateľ uvedeného majetku.