Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Vstupná brána Bojnického zámku sa rozsvieti na modro

Pohľad na Bojnický zámok, archívna snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice sa tak pripojí k Svetovému dňu povedomia o autizme.

Bojnice 1. apríla (TASR) - Vstupná brána Bojnického zámku sa v utorok 2. apríla rozsvieti na modro. Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice sa tak pripojí k Svetovému dňu povedomia o autizme, informovala vedúca oddelenia múzejnej komunikácie, marketingu a služieb návštevníkom Petra Gordíková.

"Modrá symbolicky predstavuje farbu komunikácie. Práve v tejto oblasti majú ľudia s poruchami autistického spektra vo svojom živote najvýraznejšie problémy," uviedla Gordíková.

Autizmus je pervazívna vývojová porucha, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Deficit v oblasti komunikácie spôsobuje problém s porozumením reči druhých či udržaním konverzácie. Úzko s tým súvisí aj následná sťažená schopnosť nadväzovať vzťahy či prejavovať city.

"Práve 2. apríl vyhlásila Organizácia spojených národov za Svetový deň povedomia o autizme. Každoročne sa pri tejto príležitosti koná po celom svete množstvo osvetových projektov s cieľom zvýšiť povedomie o autizme a pomôcť autistom začleniť sa do spoločnosti," dodala Gordíková.