Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V Bojniciach sa začal druhý ročník súťaže pre mladých zoológov

Dve mláďatá leva berberského z bojnickej zoologickej záhrady, archívna snímka. Foto: TASR/ZOO Bojnice

Cieľom Zoo Lympiády je zvýšiť záujem detí, žiakov a študentov slovenských škôl o zoológiu, ekológiu a ich environmentálne povedomie.

Bojnice 8. marca (TASR) - V Bojniciach sa opäť stretnú záujemcovia o svet fauny a flóry, aby si zmerali svoje vedomosti. Národná zoologická záhrada v Bojniciach spolu s občianskym združením Kremnické vrchy a Knižnicou Jána Kollára v Kremnici spustili druhý ročník Zoo Lympiády, ktorá má za cieľ vybrať najlepšieho mladého zoológa Slovenska. Informovala hovorkyňa zoo v Bojniciach Simona Kubičková.

"Súťažiť sa bude opäť v štyroch kategóriách: materské školy, prvý stupeň základných škôl (ZŠ), druhý stupeň ZŠ a stredné školy. Prihlasovanie už je spustené, súťažiaci sa môžu registrovať do konca marca, formulár aj všetky podrobné informácie nájdu na stránkach www.zoobojnice.sk a www.kjkk.sk," uviedla Kubičková.

Pre súťažiacich organizátori tento rok podľa nej pripravili štyri témy, a to umlčaný les, pobytové znaky zvierat, kosti a kostry zvierat a medzinárodný dohovor CITES. "Súťažiaci sa môžu zúčastniť dobrovoľných prednášok, ktoré im pomôžu pripraviť na veľké finále. To sa bude konať 30. mája v areáli Národnej zoo Bojnice," doplnila.

Cieľom Zoo Lympiády je zvýšiť záujem detí, žiakov a študentov slovenských škôl o zoológiu, ekológiu a ich environmentálne povedomie. Súčasne má prispieť k zlepšeniu informovanosti a angažovanosti v otázkach životného prostredia, tiež k zvýšeniu environmentálneho povedomia verejnosti vrátane posilnenia spolupráce a komunikácie so zainteresovanými skupinami.

"Minulý rok sa do súťaže zapojilo viac ako 200 detí z celého Slovenska a stretli sme sa s obrovským úspechom a pozitívnymi ohlasmi na toto podujatie. Veríme, že v tomto ročníku zopakujeme minuloročný úspech, že sa prihlási ešte viac milovníkov prírody a mladých nadšených zoológov,"
skonštatovala Kubičková.

Partnermi podujatia sú Ministerstvo životného prostredia SR, Slovenská zoologická spoločnosť, Štátna ochrana prírody SR a Slovenská agentúra životného prostredia.