Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Trenčiansky kraj

Zo Spojenej školy v Partizánskom by sa mala stať stredná odborná škola

Partizánske Foto: TASR

Spojená škola by mala do konca augusta disponovať, tak ako doposiaľ, troma organizačnými zložkami - strednou odbornou školou, strednou priemyselnou školou a obchodnou akadémiou.

Partizánske 10. júla (TASR) - Spojená škola v Partizánskom by mala prejsť organizačnými zmenami. Po novom by už nemala mať tri organizačné zložky, ale jednu, a to so zachovaním študijných a učebných odborov. Vzdelávacia inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) tak reaguje na vývoj na trhu práce, ako i klesajúci trend počtu žiakov. Informovala o tom riaditeľka školy Katarína Hartmannová na ostatnom rokovaní Mestského zastupiteľstva v Partizánskom.

Spojená škola by mala do konca augusta disponovať, tak ako doposiaľ, troma organizačnými zložkami - strednou odbornou školou, strednou priemyselnou školou a obchodnou akadémiou. Od 1. septembra, ak to trenčianski krajskí poslanci na svojom pondelňajšom (11.7.) rokovaní odobria, sa bude nazývať Stredná odborná škola (SOŠ). Zároveň by mala niesť aj prívlastok Jana Antonína Baťu. "Napriek tomu, že naša škola má množstvo odborných učební s modernou didaktickou technikou a od augusta tohto roka aj multifunkčné ihrisko, zápasíme neustále so znižovaním počtu žiakov. Z toho dôvodu je nutné vytvoriť jednu strednú odbornú školu bez organizačných zložiek so zachovaním jednotlivých študijných a učebných odborov," ozrejmila Hartmannová.

Ako vyplýva z Koncepcie rozvoja odborného školstva v Partizánskom, ktorú škola vypracovala, odbory na SOŠ budú po novom na základe prieskumu trhu orientované na tri oblasti, a to priemysel, obchod a služby. "Pri vytváraní koncepcie sme brali do úvahy aj demografickú krivku, klesajúci záujem o štúdium menej atraktívnych odborov, kritériá prijímania žiakov na gymnázium, rozpočet školy podmienený počtom žiakov či bezplatné cestovanie," konkretizovala Hartmannová. Škola sa chce podľa jej ďalších slov zamerať na rozvoj odborného vzdelávania a jeho prepojenie na trh práce, a to aj v súvislosti s memorandom o spolupráci, ktoré vlani podpísala s firmami. "Ďalej je to prepojenie vzdelávacieho procesu na škole so získavaním praktických skúseností študentov, v neposlednom rade je to doplnenie materiálno-technického vybavenia prostredníctvom eurofondov so zriadením centra odborného vzdelávania a prípravy. Tiež sa chceme zamerať na rozvoj celoživotného vzdelávania, ktoré chceme zabezpečiť za podpory úradu práce," doplnila.

Záujem o spoluprácu so školou prejavila súkromná Vysoká škola logistiky z Přerova, ktorá má záujem prevziať patronát najmä nad študijným odborom logistika, doplnil riaditeľku primátor Partizánskeho a trenčiansky krajský poslanec Jozef Božik.

Pre svoje budúce povolanie sa bude v škole od nasledujúceho školského roka pripravovať v rámci duálneho vzdelávania v spolupráci s bánovským výrobcom obuvi Gabor v odbore technik obuvníckej výroby zatiaľ desať študentov. Vzdelávacia inštitúcia otvorí od školského roka 2017/2018 aj odbory obuvník a elektrotechnika a logistika, zároveň rokuje s partnermi na vytvorení ďalších, a to elektromechanik či mechanik a opravár strojových zariadení.