Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V zoo budú colníci páliť nosorožie rohy, poukážu tým na pytliactvo

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Likvidáciu rohoviny, ktorej cena by na čiernom trhu dosiahla 1,35 milióna eur, vykonajú colníci 21. septembra pri príležitosti Svetového dňa nosorožcov (22.9.) v Zoologickej záhrade v Bojniciach.

Bojnice/Trenčín 16. septembra (TASR) - Poukázať na celosvetový problém pytliactva a obchodovania s nosorožími rohmi má za cieľ celosvetová akcia v podobe ich pálenia, do ktorej sa zapojí aj Colný úrad (CÚ) Trenčín. Likvidáciu rohoviny, ktorej cena by na čiernom trhu dosiahla 1,35 milióna eur, vykonajú colníci 21. septembra pri príležitosti Svetového dňa nosorožcov (22.9.) v Zoologickej záhrade v Bojniciach. TASR dnes o tom informovala hovorkyňa CÚ Trenčín Renáta Peťovská.

"Do celosvetového projektu sú zapojené viaceré krajiny, napríklad Keňa, Veľká Británia, Francúzsko, Česko, Estónsko, Poľsko. Slovenská finančná správa sa k tejto akcii aktívne pridáva a myšlienku podporuje," uviedla Peťovská.

Spresnila, že colníci pri tejto príležitosti zlikvidujú osem nosorožích rohov. "Tieto rohy boli približne pred dvoma rokmi prepravované leteckou dopravou do Bratislavy pre štyroch českých dovozcov – fyzické osoby ako poľovnícke trofeje. Po tom, ako ich zadržali colníci CÚ Bratislava, rohy prepadli v prospech štátu. Cena nosorožieho rohu sa na nelegálnom trhu pohybuje vo výške 50.000 až 60.000 amerických dolárov za kilogram, pričom priemerná hmotnosť rohov dospelého jedinca je približne šesť kilogramov," priblížila.

Pálenie nosorožích rohov bude podľa Peťovskej spojené aj s prezentáciou činnosti colníkov z Bratislavy a Trenčína, keďže 21. september je tiež Národný deň colníkov. "Colníci sa zamerajú na oblasť CITES, teda oblasť ochrany ohrozených druhov voľne žijúcich živočíchov a rastlín. Predstavia však aj ďalšie činnosti," podotkla.

ZOO Bojnice bude v tento deň otvorená od 8.00 h. Ukážky práce colníkov budú od 9.00 h a samotné spaľovanie rohov sa začne o 11.00 h pri antilopách. "Každé dieťa, ktoré si so sebou v tento deň prinesie vymodelovaný či nakreslený roh nosorožca, bude mať vstup do Zoo zdarma a môže ho vhodiť do pripravenej pahreby. Symbolicky tak tým vyjadrí podporu ochrane týchto ohrozených zvierat," dodala Peťovská.