Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Bezdomovci sa pri vianočnom jedle stretli s primátorom a arcibiskupom

Ilustračné foto Foto: TASR

Tradičná kapustnica, vyprážaná ryba so šalátom i duchovné slovo čakali dnes v Trnave na ľudí bez domova a zo sociálne slabého prostredia na predvianočnom posedení v Katolíckej jednote.

Trnava 22. decembra (TASR) – Tradičná kapustnica, vyprážaná ryba so šalátom i duchovné slovo čakali dnes v Trnave na ľudí bez domova a zo sociálne slabého prostredia na predvianočnom posedení v Katolíckej jednote. Stretnutie sa začalo spoločnou modlitbou, účastníkov príjemne prekvapila prítomnosť nového primátora Trnavy Petra Bročku, ktorý mal záujem zoznámiť sa s touto aktivitou, a tiež trnavského arcibiskupa Jána Oroscha. Obaja sa prihovorili prítomným.

Pre túto chvíľu sa tradične spája Katolícka jednota s mestom Trnava a s Arcidiecéznou charitou, aby takto spolu uľahčili údel tým, ktorí nemajú možnosť stráviť koncoročné sviatky v kruhu rodiny. Pozvanie, ako v predchádzajúcich rokoch, si dnes nenechali ujsť predovšetkým muži žijúci počas roka na ulici. "Na pohostenie sme pripravili okolo 90 porcií, v meste evidujeme viac ako osem desiatok bezdomovcov," povedal vedúci sociálneho odboru mestského úradu Peter Klenovský. Okrem jedla, ktoré navarilo Stredisko sociálnej starostlivosti, čakal na každého návštevníka malý balíček s drobnosťami.

Na večeri sa vždy angažujú pracovníci Katolíckej jednoty, dobrovoľníci z radov mládežníkov i seniori z tamojšieho klubu. Atmosféra je príjemná, na niektorých bezdomovcoch vidno, že si dajú aspoň ako tak záležať na oblečení a čistote, kým sa na večeru vyberú. Tradíciou tohto predvianočného stretnutia je i to, že na sviatočné jedlo prídu i ľudia bez domova nielen z Trnavy, ale i z bližšieho i širšieho okolia. O posedení sa dozvedia vo svojej komunite, prostredníctvom sociálnych pracovníkov, z plagátikov alebo v humanitnom stredisku, kam si chodia po obnosené šatstvo.