Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Deň architektúry upriamil pozornosť na umenie vo verejnom priestore

Na snímke priečelie Kolonádového mosta, vľavo monumentálna bronzová socha barlolamača od sochára Roberta Kühmayera - symbol uzdravujúcej sily piešťanských kúpeľovv v Piešťanoch, archívna foto. Foto: TASR – Martin Palkovič

V rámci Slovenskej a Českej republiky sa uskutočňuje na 124 miestach, 16 z nich je na Slovensku. Tento ročník sa konal v kúpeľnom meste Piešťany.

Piešťany 5. októbra (TASR) – V Piešťanoch sa v sobotu uskutočnil ôsmy ročník Dňa architektúry, ktorý v slovenských a českých mestách organizuje k Medzinárodnému dňu architektúry české občianske združenie Kruh.

V rámci Slovenskej a Českej republiky sa uskutočňuje na 124 miestach, 16 z nich je na Slovensku. "Tohtoročnou témou je 100 rokov vysokej školy Bauhaus v Nemecku, v ktorej bola skombinovaná výučba umeleckej tvorby s výučbou remesiel. Okrem toho bol Deň architektúry v kúpeľnom meste zameraný aj na umenie vo verejnom priestore," uviedla pre TASR spoluorganizátorka podujatia Eva Rohoňová.

Množstvo umeleckých diel je umiestnených vo verejnom priestore, ale ľudia často okolo nich prechádzajú bez povšimnutia. "Hovorili sme o ich autoroch aj dobe, v ktorej vznikli. Umenie bolo povinnou súčasťou architektonických a urbanistických projektov, takže množstvo diel vzniklo z dôvodu naplnenia kvót. To však neznamená, že sú menej kvalitné," uviedla Rohoňová.

Účastníci komentovanej prehliadky si pozreli málo známe diela umiestnené na Kúpeľnom ostrove. "Liečebné domy a hotely často tvoria zložité komplexy, ktorých architektonické riešenie poskytuje veľa priestoru na umiestnenie umeleckých diel. Zároveň k nim priliehajú aj rozsiahle zelené plochy, ktoré sú taktiež ozvláštnené umením," doplnila Rohoňová.

Zdanlivým opakom sú podľa jej slov administratívne a priemyselné budovy, pri ktorých však taktiež nachádzame hodnotné diela. Príkladom sú budovy Slovenského vodohospodárskeho podniku alebo bývalých mlynov.

K umeleckým dielam sa v Piešťanoch pripravuje aj katalóg. "V súčasnosti mapujeme sochárske diela vo verejnom priestore. Máme už zhromaždené fotografie diel, ale k viacerým nám chýbajú autori. V Piešťanoch, kde je mnoho sochárskych diel, paradoxne, takýto celistvý zápis chýba," doplnila pre TASR spoluorganizátorka podujatia Lívia Gažová.

V nedeľu 6. októbra sa od 10.30 h v kultúrno-komunitnom centre Arta uskutoční workshop pre deti, ktoré si na ňom môžu vytvoriť vlastnú sochu. "Workshop bude príležitosťou zažiť atmosféru vznikajúceho kultúrno-komunitného centra Arta, ktorého priestory boli kedysi továrňou na sladkosti a neskôr strednou školou. Ani v nich nechýba kus často prehliadaného umenia," doplnila Rohoňová.