Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Dunajskostredský Klub turistov Rodina má vyše 40 členov

Najdôležitejším programom klubu je Deň s bicyklom.

Dunajská Streda 10. augusta (TASR) - Členovia Klubu turistov Rodina (KTR) v Dunajskej Strede sa okrem vlastných akcií aktívne zapájajú aj do celoslovenských cyklistických podujatí. Najdôležitejším programom klubu je Deň s bicyklom, ktorý sa koná vždy v máji a otvára sa ním cyklistická sezóna. TASR informoval člen výboru KTR Ervin Bernáth.

"Deň s bicyklom organizujeme v rámci okresu, je to rodinná akcia. Máme zastúpené všetky vekové kategórie. Ide o rôzne trasy, kratšie i dlhšie, myslíme na aktívnych, ale aj menej náročných cyklistov," pokračoval Bernáth. Pripomenul, že druhým významným podujatím je Cyklistikou za vodnými mlynmi Malého Dunaja. V rámci dvojdňovej akcie milovníci dvoch kolies navštívia ešte aj dnes existujúce vodné mlyny na Žitnom ostrove. "Konkrétne ide o mlyny v Jelke, Tomášikove, Dunajskom Klátove a plávajúci vodný mlyn v Kolárove," priblížil s tým, že na tomto podujatí sa zúčastňujú cyklisti nielen z blízkeho okolia.

KTR má v súčasnosti 42 aktívnych stálych členov. Na akciách sa zúčastňuje 20 až 40 ľudí. "Spoločne navštevujeme aj podujatia iných cyklistických klubov. Napríklad pozitívne sme hodnotili stretnutie, ktoré sa konalo v Bratislave, Mosoni a Hainburgu," prezradil člen výboru. Netajil sa tým, že z Podunajskej nížiny radi chodia aj do hôr. "Privítali sme zavedenie vlaku istou dopravnou spoločnosťou, ktorá myslela aj na cyklistov. Pohodlne prídeme do Bratislavy a za pár minút sme už v Malých Karpatoch," poznamenal. Z hľadiska bezpečnosti má podľa neho veľký význam aj cyklobus z Dunajskej Stredy do Gabčíkova a späť.

Podľa jeho ďalších slov členovia klubu nie sú spokojní s budovaním cyklotrás. "Ich počet a dĺžka nevyhovuje ich požiadavkám," zdôraznil. Klasickým úsekom je dunajská cyklotrasa, cesty pre cyklistov pribudli aj medzi obcami Okoč - Veľký Meder, Ohrady - Trhové Mýto. "Tieto úseky pomáhajú rozvoju cykloturistiky, ale je ich málo. Naše výlety, v rámci ktorých spoznávame krásy našej krajiny, realizujeme na cestných komunikáciách tretej triedy, kde premávka je minimálna alebo na cestách v chotároch, na ktorých ľudia nie sú ohrození."