Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Trnavský kraj

HLOHOVEC: Vlastivedné múzeum pozýva na výstavu Umenie s vôňou slivovic

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Hlohovec 25. decembra (TASR) – Výstava s názvom Umenie s vôňou slivovice si možno v týchto dňoch pozrieť v priestoroch Vlastivedného múzea v Hlohovci. Tvorcovia zo Združenia výtvarných umelcov moravsko-slovenského pomedzia, ktorí sa na nej predstavujú, nemôžu a ani nechcú zaprieť, že tento tradičný nápoj je na Slovácku inšpiračným zdrojom, liekom i zásadnou témou diskusií. Kurátor Vladimír ...

Hlohovec 25. decembra (TASR) – Výstava s názvom Umenie s vôňou slivovice si možno v týchto dňoch pozrieť v priestoroch Vlastivedného múzea v Hlohovci. Tvorcovia zo Združenia výtvarných umelcov moravsko-slovenského pomedzia, ktorí sa na nej predstavujú, nemôžu a ani nechcú zaprieť, že tento tradičný nápoj je na Slovácku inšpiračným zdrojom, liekom i zásadnou témou diskusií. Kurátor Vladimír Chrenko oslovil piatich, aby sa pri pripomenutí 25 rokov existencie združenia predstavili aj na Slovensku.

Výstava je zostavená z tvorby Karla Táborského, Pavla Hanáka, Jindřicha Karského, Jaroslava Bureša a Antonína Hájka. "Môj nápad na názov výstavy by sa dal lepšie pochopiť, keby divák absolvoval so mnou návštevy ateliérov a domácností mojich priateľov zo Slovácka. Slivovica, úroda či neúroda trniek dokáže byť námetom na dlhé hodiny a príprava dreva do pálenice patrí k rituálom," uviedol Chrenko. Výsledkom stretnutí je pohľad do myšlienkových pochodov vystavujúcich autorov a Chrenko verí, že vystavené diela vyvolajú dobrú náladu, úsmev na tvári a že v nich ľudia nájdu aj jemné nuansy a skryté posolstvá.

"Jaroslav Bureš sa venuje predovšetkým rezbárstvu so zameraním na reliéf, svoje výtvarné predstavy realizuje aj ako zdatný grafik v technike suchá ihla. Jeho stálou inšpiráciou je žena a jej podoby. Antonín Hájek bol viackrát ocenený titulom Nositeľ tradície ľudových remesiel a patrí medzi významné osobnosti umenia v regióne Uherského Hradišťa. Jeho tvorba má osobitý dizajn, citlivo v nej spája tradície so súčasnou dobou a jej potrebami," povedal Chrenko. Pavel Hanák priniesol do Hlohovca svoje rezbárske práce a Jindřich Karský sa okrem sochárstva venuje olejomaľbe a grafike. Karel Táborský vo svojich drevorezbách čerpá námety z povestí, mestských scenérií a historických dominánt.

Výstavu pripravilo Vlastivedné múzeum v spolupráci so združením Ex Libris ad Personam. Potrvá do 15. januára.