Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

Z dna zámockého rybníka v Holíči vyvezú tisíce kubíkov bahna

Na snímke dno vypusteného zámockého rybníka, kde prebieha odbahnenie. Ťažké mechanizmy z neho podľa predpokladov vytiahnu asi 6000 kubických metrov nánosu. Holíč, 16. marca 2017. Foto: TASR/Martin Palkovič

Bahno sa na jeho dne usadilo v zhruba štyridsať centimetrovej hrúbke.

Holíč 18. marca (TASR) – Holíčsky zámocký rybník s rozlohou dva hektáre čistia po viac ako tridsiatich piatich rokoch. Bahno sa na jeho dne usadilo v zhruba štyridsať centimetrovej hrúbke. Spolu jeho nánosy odhadli na asi 6000 kubických metrov.

Posledná, no iba čiastočná rekonštrukcia dna rybníka pri Holíčskom zámku sa realizovala podľa predsedu miestnej organizácie Slovenského zväzu rybárov Petra Králika okolo roku 1986. "Celkové odbahnenie sa nerobilo určite od sedemdesiatych rokov a za obdobie predtým nemáme informácie. Je to už veľmi dlhá doba a situácia si zásah jednoznačne vyžadovala," povedal pre TASR.

Práce začali vypustením rybníka v novembri 2016, kedy sa robil aj výlov rýb. Zimu prečkal rybník prázdny, potom nabehol buldozér, ktorý nánosy postupne zhŕňal a bager to odvážal na zberné miesto. Na konci marca bude plocha vyťažená až na ílové dno. "Potom sa budú môcť otvoriť stavidlá a vpustí sa doň voda Chvojnice, ktorá rybník zásobuje," informoval Králik. Rybári sú pripravení nasadiť nové generácie rýb.

Akciu čistenia realizovalo s rybármi mesto Holíč. Za ozdravný proces pre zvýšenie kvality vody, flóry a fauny v najbližšom okolí rybníka zaplatia rovným dielom spolu 30.000 eur.