Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Kaplnku Najsvätejšej Trojice v Blatnej obnovia z dotácií MK SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Ide o jednu z deviatich rímskokatolíckych a evanjelických farností v Dunajskostredskom a Galantskom okrese, ktoré získali dotácie na obnovu svojich farností.

Holice 19. augusta (TASR) – Ministerstvo kultúry SR v programe Obnovme si svoj dom na rok 2018 udelil farnosti Holice dotáciu 10.000 eur na reštaurovanie drevenej neskorobarokovej kazateľnice v kaplnke Najsvätejšej Trojice v Blatnej na Ostrove. Ide tak o ďalšiu farnosť spomedzi farností rímskokatolíckej a evanjelickej cirkvi v Dunajskostredskom a Galantskom okrese, ktoré získali príspevky na obnovu svojich fár.

Ako pre TASR uviedol farár Gábor Jankó: „Ministerstvo kultúry SR udelilo farnosti Holice dotáciu 10.000 eur na reštaurovanie drevenej neskorobarokovej kazateľnice v kaplnke Najsvätejšej Trojice v Blatnej na Ostrove. Celkový rozpočet projektu obnovy bude stáť 15.396 eur. Spolufinancovanie projektu farnosť zabezpečí z vlastných zdrojov v sume 1396 eur a z dotácie od obce Blatná na Ostrove v sume 4000 eur.“

Ide o jednu z deviatich rímskokatolíckych a evanjelických farností v Dunajskostredskom a Galantskom okrese (Štvrtok na Ostrove, Michal na Ostrove, Šamorín, Báč, Holice, Sládkovičovo, Jelka, Dolná Streda), ktoré získali dotácie na obnovu svojich farností.

V tomto smere sa už uskutočnilo výberové konanie a víťazom sa stala reštaurátorská firma restART SK zastúpená Janom Jandom. Reštaurátorský výskum a návrh na reštaurovanie identifikoval primárnu aj povrchovú sekundárnu úpravu architektúry a sochárskych detailov. Sekundárna vrstva dehonestuje pôvodný barokový výraz pamiatky. Preukázaná je aj prítomnosť aktívneho drevokazného hmyzu. Dôležité je zastaviť prebiehajúce deštrukcie, stabilizovať narušenú statiku architektúry a prinavrátiť jej pôvodný výraz. Sakrálna architektúra je v havarijnom stave. Kazateľnica bude deinštalovaná a po reštaurovaní opätovne inštalovaná na pôvodné miesto. Architektúra pochádza z konca 18. storočia.

Farár Jankó plánuje na rok 2019 aj obnovu strešnej konštrukcie farského kostola sv. Petra a Pavla v Holiciach. Krajský pamiatkový úrad Trnava súhlasí s obnovou po zdokumentovaní konštrukcie. Momentálne prebiehajú prípravné práce k jej obnove. Ďalším novým projektom je odkrytie stredovekých nástenných malieb (po reštaurátorskom výskume) na severnej stene v lodi farského kostola v Holiciach. Predmetom reštaurátorských prác budú interiérové nástenné maľby z 13. a 14. storočia.