Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Na podujatí Vrádištské žňa boli i ukážky tradičnej žatvy

Na snímke účastníci 2. ročníka podujatia Vrádištstké žňa v obci Vrádište pri Skalici 4. augusta 2018. Podujatie priblížilo návštevníkom tradičné žatevné a poľnohospodárske práce. Foto: TASR - Vladimír Miček

Okrem tradičných spôsobov žatvy bola pre návštevníkov pripravená výstava a prehliadka starej poľnohospodárskej techniky.

Vrádište 4. augusta (TASR) – Vidieť ukážky tradičnej žatvy a "mlatby" či súťaž v kosení obilia kosou mohli v sobotu návštevníci podujatia Vrádištské žňa. Jeho druhý ročník pripravili vo Vrádišti v okrese Skalica. TASR o tom informovala hlavná organizátorka podujatia Elisabet Pocsíková.

"K vzniku tohto podujatia viedol nápad skupiny ľudí, ktorá chcela obnoviť pôvodné zvyky v obci. Ukázať historickú techniku a stroje, ktoré sú už v súčasnosti raritou," uviedol pre TASR starosta obce Vrádište Milan Kováč.

Okrem tradičných spôsobov žatvy bola pre návštevníkov pripravená výstava a prehliadka starej poľnohospodárskej techniky. "Sú tu staršie poľnohospodárske stroje, predovšetkým Zetor 25, ale aj ďalšie zaujímavé kúsky až z roku 1910. Sú tu aj traktory z Čiech či rarita v podobe kombajnu SK4," dodala Pocsíková.

Pre deti boli pripravené detské tvorivé dielne, prírodné atrakcie, kútik s domácimi zvieratami a vozenie na traktore s vlečkou. Atrakciou pre najmenších bola aj umelá dojaca krava, ktorú priviezli až z Prahy. "Umelú kravu, ktorú si môžete podojiť, prevádzkujeme v rámci ďalších atrakcií. Na podobných podujatiach ako je toto má vždy veľký úspech. Je to reálny simulátor dojenia. Za minútu dokážu podojiť tí šikovnejší návštevníci v rámci súťaže tri litre za minútu, rekord je 4 a pol litra,“ uviedol majiteľ kravy Pavel Pivák.

Nechýbal ani malý remeselný jarmok, predaj ľudovoumeleckých výrobkov, ukážka remesiel či predaj tradičných domácich koláčov.

Podujatie zorganizovala Únia žien, Jednota dôchodcov a Dobrovoľný hasičský zbor v spolupráci s obecným úradom.