Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Trnavský kraj

Obyvatelia Piešťan a Voderád píšu kandidátom do trnavskej župy

Centrum mesta Trnava Foto: TASR

Jeden list sa týka zachovania piešťanského letiska a druhý využitia bývalého školského internátu.

Trnava 24. októbra (TASR) – Obyvatelia Piešťan a obce Voderady pri Trnave sa pred novembrovými krajskými voľbami obrátili na kandidátov na predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) otvorenými listami. Jeden sa týka zachovania piešťanského letiska a druhý využitia bývalého školského internátu. Obidve skupiny chcú poznať prípadné kroky v týchto problematických záležitostiach v prípade ich zvolenia.

Obyvatelia Voderád sa listom, podpísaným predsedom petičného výboru Milošom Rybanským a starostom obce Pavlom Augustínom pýtajú na vízie kandidátov pri riešení najpálčivejšieho a medializovaného problému obce - prenájmom súboru objektov domova mládeže. Ten TTSK napriek výhradám obyvateľov, petičnej akcii i demonštrácii pred Úradom TTSK prenajal spoločnosti, ktorá ho zmenila na ubytovanie pre robotníkov najmä veľkých fabrík v okolí Trnavy. TTSK tvrdil, že obec o spoluprácu na využití nehnuteľnosti nemala záujem, kraj sa jej potreboval zbaviť pre nadbytočnosť a investovaniu peňazí do udržiavania. Obec toto tvrdenie odmieta. Protestuje voči ubytovaniu štyroch stoviek ľudí, na ktorých nie je infraštruktúrou pripravená, obáva sa dopravných problémov a porušovania bezpečnosti.

Piešťanci k svojmu otvorenému listu kandidátom na predsedu TTSK pripojili aj petíciu, v ktorej sa uvádza, že prípadným zrušením spoločnosti Letisko Piešťany, a. s., by obyvatelia TTSK a obyvatelia mesta Piešťany prišli o strategický dopravný bod, umožňujúci rozvoj regiónu. Žiadajú zastavenie zadlžovania spoločnosti prostredníctvom nevýhodných pôžičiek a vyplácania neprimeraných odmien orgánom spoločnosti. Reagujú tak aj na oznámenie spred niekoľkých dní, keď predstavenstvo, v čele s predsedom TTSK Tiborom Mikušom, uznalo svoje záväzky voči veriteľom advokátom Petrovi Sopkovi, Alexandrovi Florišovi a ich kancelárii a tiež nevyplatené odmeny dvom členom orgánov spoločnosti, rádovo v niekoľkých stovkách tisícok eur. Letisko je pritom dlhodobo dotované, hlavne z prostriedkov TTSK, nakoľko sa jeho hospodárenie pohybuje v červených číslach. Podľa informácií TASR na otvorený list Voderád zatiaľ odpovedal iba kandidát Jozef Viskupič.

O post predsedu TTSK sa v novembrových voľbách uchádzajú József Berényi (SMK), Jaroslav Cehlárik (nezávislý), Tibor Mikuš (nezávislý), Konrád Rigó (Most-Híd) a Jozef Viskupič (koalícia OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, OKS a Zmena zdola).