Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Obyvatelia Zavaru petíciou žiadajú vybudovanie protihlukovej steny

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Petičná akcia potrvá do konca novembra a už v prvých troch dňoch pribudlo na petičné hárky viac ako sto podpisov.

Zavar 4. novembra (TASR) – V obci Zavar pri Trnave spustili 1. novembra petičnú akciu. Obyvatelia sa pridávajú k žiadosti na vybudovanie protihlukovej steny na úseku diaľnice D1. Vedie v blízkosti rodinných domov na viacerých uliciach a hluk z nej prekračuje najvyššie prípustné hodnoty. Zavarčania sú znepokojení, že hoci túto skutočnosť Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pozná už niekoľko rokov, v tejto veci doteraz nekonala.

Petičná akcia potrvá do konca novembra a už v prvých troch dňoch pribudlo na petičné hárky viac ako sto podpisov. O petícii občanov je informovaný aj starosta Zavara Rudolf Baroš. Pre TASR povedal, že podpisové hárky budú súčasťou výsledku pripravovaného nového merania hluku v danom úseku D1. So zástupcami NDS sa podľa jeho slov stretol pred niekoľkými dňami. "Po predchádzajúcom meraní hluku v roku 2007 nás NDS zaradila do 2. vlny budovania protihlukovej steny, susedné Vlčkovce sa dostali do 1. vlny. Pri tejto obci už NDS realizuje práce, tak sme v očakávaní, ako to s nami dopadne. Počet áut na diaľnici sa medzitým rapídne zvýšil," povedal Boroš s tým, že vie, že všetko je závislé od finančných prostriedkov.

Obecný úrad, ako dodal, poslal NDS v polovici septembra list so žiadosťou o vyriešenie problému šíriaceho sa hluku z diaľnice. Upozornil v ňom, že obec bude nútená v prípade pasívneho postoja NDS podať podnet na začatie správneho konania k vyvodeniu zodpovednosti v zmysle zákona o ochrane verejného zdravia.

Hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková v stanovisku v danej súvislosti uviedla, že spoločnosť pripravuje súťaž na zhotoviteľa, "ktorý vykoná 24 hodín kontrolné meranie hluku v predmetnej lokalite. Následne budú prijaté ďalšie kroky."