Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Okresný súd odročil pojednávanie vo veci pádu vrtuľníka pri Seredi

Vrtuľník Mi-24, ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Pojednávanie vo veci pádu vrtuľníka do Váhu pri Seredi v roku 2013 odročili v pondelok (16.2.) z dôvodu práceneschopnosti zákonného sudcu Okresného súdu Galanta.

Galanta 17. februára (TASR) - Pojednávanie vo veci pádu vrtuľníka do Váhu pri Seredi v roku 2013 odročili v pondelok (16.2.) z dôvodu práceneschopnosti zákonného sudcu Okresného súdu Galanta. Ďalší termín stanovili na 28. apríla. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Viktória Pagáčová.

K tragickej udalosti v katastrálnom území Sereď - Horný Čepeň, pri ktorej zomrel 13-ročný chlapec, došlo 3. marca 2013 v okrese Galanta. Podľa svedkov mal vrtuľník naraziť do lana, ktoré bolo natiahnuté cez rieku. Stroj začal iskriť a zrútil sa do vody. Na palube boli štyria pasažieri, trom z nich sa podarilo vyjsť von z kabíny a kričať o pomoc. Na mieste nešťastia zasahovali príslušníci z hasičských staníc v Seredi, Galante, Trnave a Hlohovci. Časť havarovaného vrtuľníka sa nachádzal na plytčine, v časti vrtuľníka boli ľudia, ktorí volali o pomoc a zároveň poskytovali pomoc jednej zakliesnenej osobe. V prípade 13-ročného chlapca službukonajúci lekár konštatoval smrť. Ďalšiu zranenú osobu odviezli sanitným vozidlom na ošetrenie do zdravotníckeho zariadenia.

Vyšetrovateľ kriminálnej polície v Galante okamžite začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Pri nehode zomrel chlapec z Bratislavy, 21-ročná žena z Banskej Bystrice, 42-ročný Seničan a 40-ročný pilot z Bratislavy utrpeli ľahké zranenia. U pilota alkohol zistený nebol. Na vrtuľníku vznikla škoda najmenej 40.000 eur. V prípade obvinenia konkrétnej osoby hrozí za tento skutok trest odňatia slobody na dva až päť rokov.