Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Trnavský kraj

Podujatie Vivat Holíč v sobotu otvára novú turistickú sezónu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Projekt Vivat Holíč je realizovaný s finančnou podporou Trnavského samosprávneho kraja.

Holíč 20. apríla (TASR) - Vivat Holíč je sobotná celodenná akcia, ktorou mesto slávnostne otvára svoju tohtoročnú turistickú sezónu. V areáli Holíčskeho zámku je pripravený bohatý program, ktorého súčasťou je historický sprievod, remeselný jarmok, dobová módna prehliadka, šermiari a konská kyvadlová doprava do neďalekých Kopčian. Informovala o tom Hana Trúbová Galková, vedúca oddelenia kultúry na mestskom úrade, ktorý podujatie organizuje.

"Vivat Holíč pokračuje druhým ročníkom, vlani sme na premiére privítali okolo päťtisíc návštevníkov," uviedla pre TASR. Akcia je nepriamym pokračovateľom Tereziánskych dní, ktoré sa konali v rokoch pred pandémiou. Pre ich júnový termín, kedy býva v regióne zvyčajne veľa iných podujatí, a aj pre finančnú náročnosť sa radnica rozhodla pre novú formu štartu turistickej sezóny. "Spojili sme viaceré akcie do jedného dňa, a tak okrem dobového programu, v ktorom nebudú chýbať ani prehliadky Holíčskeho zámku, ktoré si v historických kostýmoch teraz vzali za svoje deti holíčskej základnej umeleckej školy, sa konajú v sobotu ďalšie tri," uviedla.

Prvou je chovateľská výstava trofejí v spolupráci Obvodnou poľovníckou komorou Skalica, druhou je oblastná výstava psov všetkých plemien a treťou súťažná výstava Zámocký štamperlík - medzinárodná súťaž ovocných a obilných destilátov, ktorú organizuje Slovenský Rád rytierov destilátov. K tomu je na zámku otvorená výstava obrazov Jaroslava Salaya k jeho nedožitým 75. rokom s názvom Pocta maliarovi. Ďalším lákadlom je uvedenie doplneného vydania monografie o Holíči.

K Vivat Holíču sa pridávajú aj Kačacie hody v zrenovovanej Kačenárni v Kopčanoch, kvôli ktorým bude počas dňa premávať medzi Holíčskym zámkom a neďalekou obcou konská kyvadlová doprava. Kačenáreň kedysi patrila k Holíčskemu zámku, záujemcov čaká aj výklad o hospodárskych aktivitách manžela panovníčky Márie Terézie Františka Štefana Lotrinského.

Projekt Vivat Holíč je realizovaný s finančnou podporou Trnavského samosprávneho kraja.