Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

Podvod v Dunajskej Strede: Desať ľudí sa vydávalo za invalidov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pracovníčka železničnej stanice im na základe predloženého potvrdenia vystavila preukaz, s ktorým mali osoby nárok na bezplatné cestovné lístky.

Dunajská Streda 12. mája (TASR) - Vyšetrovateľ obvinil 41-ročného muža a spolu s ním aj ďalších deväť osôb zo subvenčného podvodu. Ako TASR informovala trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová, ženy aj muži približne v strednom veku predložili na železničnej stanici v Dunajskej Strede potvrdenie o poberaní invalidného dôchodku.

Podľa jej ďalších slov im pracovníčka na základe predloženého potvrdenia vystavila preukaz, na základe ktorého mali osoby nárok na bezplatné cestovné lístky. "Polícia v spolupráci so Sociálnou poisťovňou a vlakovou spoločnosťou zistila, že osoby nie sú invalidní dôchodcovia a nárok zo štátneho rozpočtu si uplatňovali na základe sfalšovaného potvrdenia nezákonne," vyjadrila sa Linkešová.

Štyridsaťjeden ročný muž tak spôsobil škodu za viac ako 2211 eur, 38-ročný muž si vybral lístky v hodnote 564 eur a 54-ročná žena od septembra minulého roka precestovala viac ako 700 eur. "Polícia doposiaľ obvinila z prečinu subvenčného podvodu desať osôb a na obvinení ďalších osôb vyšetrovatelia ďalej pracujú. Zákon v tomto prípade hovorí, že ak niekto vyláka dotáciu, subvenciu alebo príspevok zo štátneho rozpočtu viazané na podmienky, ktoré nespĺňa a tým uvedie inú osobu do omylu, môže jej v zmysle zákona hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," ukončila hovorkyňa.