Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Prednáška v Trnave pripomenie architektúru Coburgových závodov

Na snímke papierový model papierový model TAZ 1203 Foto: TASR/Roman Hanc

Prednáška sa bude konať v stredu 19. apríla v dočasnom kultúrnom priestore Berliner DKP na Pekárskej 40. Vstup je bezplatný.

Trnava 12. apríla (TASR) – V Trnave žije ešte veľa pamätníkov slávnej éry Trnavských automobilových závodov, ktorú ukončila privatizácia. Nielen im, ale aj mladším ročníkom, ktorí areál bývalej TAZ-ky nemali možnosť nikdy vidieť, je určená prednáška architekta Miroslava Beňáka Coburgove závody - klenotnica priemyselnej architektúry. Areál postavil po prvej svetovej vojne vojvoda Filip Coburg pre svoj oceliarsky podnik.

Závod sa stal jedným z najvýznamnejších firiem v meste. Výrazne obohatil štruktúru Trnavy nielen pracovnými príležitosťami, rozvojom osobitej závodnej architektúry, ale aj dopadom na život mesta z pohľadu jeho technického vybavenia - vznikla parná elektráreň, ktorá je samostatnou kapitolou. Významný je dopad podniku na spoločenský život, ktorý sa prejavil v špecifickej identite mesta v oblasti športu - okolo Coburgových závodov totiž vznikli základy pre dnešný známy trnavský futbalový tím.

Prednáška sa bude konať v stredu 19. apríla v dočasnom kultúrnom priestore Berliner DKP na Pekárskej 40. Vstup je bezplatný.